Manželské mýty

Veľkou chybou mladých párov vstupujúcich do manželstva je vzájomné očakávanie dokonalého manželstva...


Ideálne manželstvo existuje asi len v predstavách a spomienkach. Okrem lásky, by ste mali deťom vštepovať aj racionálny pohľadom na život. Vyhnú sa skreslenému pohľadu na partnerské spolužitie a nereálnym očakávaniam. Neskôr vám budú zato vďačné.
Aby ste sa aspoň z diaľky priblížili k ideálu, je dobré vedieť, že manželstvo si vyžaduje od obidvoch vytrvalosť a každodennú tvrdú prácu na vzťahu.

Zmena je život a ľudia sa menia tiež... Od určitého veku sa ale ľudia už výrazne NEMENIA! Vedeli ste, že snaha o premenu je nasmerovaná vo väčšine prípadov na partnera a nie na seba? Ak idete do vzťahu s myšlienkou, že druhú stranu „prerobíte“, ste na omyle. Iný problém je, ak nie ste schopný zvládnuť vašu zmenu a predčasne sa vzdávate. V tomto prípade je namieste vyhľadať odborníka, ktorý vám poradí.

Úprimnosť nadovšetko, jedna z požiadaviek, ktorá sa presadzuje v partnerských vzťahoch. Očakáva sa od partnera aby bol úprimný vo svojich citoch a aby vás počúval. Ak sa tým riadi aj druhá strana, potom ste bližšie k dobrému súžitiu.
Čo sa týka úprimnosti, treba zvoliť správnu formu. Komunikačné rozdiely medzi oboma pohlaviami vedú k častým nedorozumeniam, problémom a v horšom prípade ku konfliktom. Najlepšie tento problém vystihuje kniha Johna Graye „Muži sú z Marsu, ženy z Venuše“, ktorá reálne vykresľuje rozdiely v komunikácii medzi mužom a ženou.

Hniezdo, z ktorého ste vyleteli vám bude ponaučením. Založením vlastnej domácnosti dúfate, že preberiete len to dobré z pôvodnej rodiny a vyhnete sa chybám, ktoré robili vaši rodičia. Ak boli vaše rodinné vzťahy budované na zdravých základoch, môže  byť vaše puto ešte pevnejšie. Prejaví sa to aj keď nie ste často spolu. Paradoxne kopírujete modely správania v pozitívnom aj negatívnom zmysle a to len z toho dôvodu, že ste menej konfrontovaný s pôvodnou výchovou.

Rodinný rebríček dôležitostí sa začína dieťaťom...
Je pravdou, že deti sa majú milovať bezpodmienečne a však často sú zdrojom konfliktov a nedorozumení v manželstve. Vypláva to na povrch vždy, ak jeden z partnerov vstupoval do manželstva len z dôvodu založenia rodiny. Popri výchove a starostlivosti o potomkov, nezabúdajte na to, že aj vy dvaja ste súčasťou rodiny a máte právo byť uspokojení a v pohode.



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.