Čo vás čaká II.

Ako zvládnete manželskú krízu, mnohokrát záleží od vášho postoju k riešeniu problémov.

Podľa rokov, ktoré spolu prežijete vo zväzku, sa volajú aj príslušné výročia. Tak napríklad po 1. roku manželstva sa oslavuje bavlnená svadba. Predpokladá sa, že si žijete ako v bavlnke a žiadna kríza vás ešte neohrozuje. Napriek tomu, štatistické údaje hovoria o opaku. Svojho partnera začínate vnímať viac kriticky, pretože prvotná zamilovanosť je na ústupe. Na akých základoch bol budovaný váš partnerský vzťah, preveria práve konflikty a prvá kríza. 

Po 3. roku sa oslavuje kožená svadba. Zvyčajne prichádza manželská kríza, ktorá pramení z dezilúzie prechodu, od stavu zamilovanosti  k reálnemu spolužitiu. Výraznejšie prenikajú na povrch nezhody, rozličné názory ako aj problémy spojené s príchodom prvého dieťaťa. Dĺžka trvania je individuálna, maximálne však jeden rok. Vzťah upevníte ak sa zbavíte zidealizovaných očakávaní od partnera. 

Po 7. roku manželstva väčšinou prichádza kríza a na jej konci sa rieši ďalšie spolužitie. Vždy jeden z partnerov výraznejšie pociťuje sklamanie, nespokojnosť a únavu zo vzťahu. Pre jeho záchranu, psychológovia odporúčajú menej diskusii na túto tému, ale viac praktických činov na zlepšenie situácie. Doprajte si viac samoty a voľnosti na svoje záľuby. Ak to úspešne prekonáte môžete oslavovať medenú svadbu.

Posledná kríza prichádza zvyčajne po dvadsiatich rokoch spoločného života. Partneri sa prehupnú bližšie k obdobiu staroby, a práve muži najviac opúšťajú svoje predchádzajúce partnerky. U žien sa zase prejavuje syndróm prázdneho hniezda. Odborníci odporúčajú v tomto prípade, aby sa ženy zamerali viac na svoje potreby, záujmy a priateľov, začali žiť svoj vlastný život a nie svojich blízkych. Ak to všetko úspešne prekonáte vo dvojici, máte dôvod na oslavu výročia porcelánovej alebo striebornej svadby.

Najčastejšie dôvody k rozvodu...
... nevera
... rozdielnosť pováh
... alkoholizmus
... zlé zaobchádzanie v rodine
... nezáujem o rodinu


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.