Splín či depresia?

Obdobie pred pôrodom a po ňom, môžu sprevádzať ženské pokolenie rôznorodé nálady, depresie a pocity straty ženskosti a krásy.


Naopak niektoré ženy akoby počas tehotenstva rozkvitli. Každá žena pritom chce vyzerať za každých okolností čo najpríťažlivejšie nielen pre svojho partnera, ale aj pre svoje okolie. Ak patríte do prvej skupiny žien, prekonať ťažký popôrodný stav Vám môžu pomôcť práve enzýmy.

Čo trápi ženy?

Tehotenstvo prináša do života každej ženy množstvo zmien. Žena sa už nestará len o seba, ale aj o ďalšieho budúceho člena rodiny. Pôrod prináša šťastné okamihy, ale niekedy aj popôrodné stavy podráždenosti, bezdôvodného smútku, či depresie spojené s plačom bez konkrétnej príčiny. Žena sa učí byť matkou, celodenná starostlivosť o dieťatko a nedostatok spánku ju vyčerpáva. Navyše sa hoja všetky popôrodné zranenia. Samotné zohnutie po dieťa alebo dvíhanie môže byť spočiatku náročné. Strach o dieťatko, popôrodný blues aj depresia dokážu negatívne vplývať na ženu. Okrem psychickej stránky sú na vine aj prudké hormonálne zmeny. V tehotenstve telo produkuje hormóny, ktoré sa v tele nevytvárajú vôbec alebo iba v malom množstve. Z toho dôvodu nemožno odhadnúť reakciu ženy na popôrodný stav. Depresia sa týka našťastie malého množstva žien, ale aj v tomto prípade tie vážnejšie prípady znamenajú pocity beznádeje, silné rozrušenie, totálnu zmätenosť alebo aj sluchové halucinácie, blúznenie, či samovražedné myšlienky. Vyššie percento sa stretáva skôr s popôrodným splínom. Prechodná náladová labilita, nervozita či smútok, ktorá však nemá dlhé trvanie a je nárazová. V každom prípade je dôležité obrátiť sa na odborníka a mať podporu a starostlivú rodinu.

Po pôrode s enzýmami

Okrem problémov psychických sa pridávajú po pôrode mnohokrát aj tie fyzické. Telo rodičky potrebuje na zahojenie a návrat do normálu určitý čas. Spomedzi fyzických problémov môže ísť o bolesti panvy, kostrče, krížovej oblasti, bolesť v mieste rezov po nastrihnutí hrádze, jej zošití alebo po cisárskom reze. Pri pôrode vznikajú aj mnohé modriny a podliatiny. Hojenie rán, modrín aj podliatin je vhodné podporiť zvýšeným prísunom enzýmov. Proteolytické enzýmy štiepia bielkoviny, zlepšujú prekrvenie tkanív, priechodnosť lymfatických ciev a odstraňujú nežiaduce bielkovinové látky z medzibunkového priestoru. Ich včasné podávanie výrazne urýchľuje vstrebávanie opuchov, krvných výronov a podliatin, a tým sa skracuje hojenie akútnych rán, ku ktorým pri pôrode dochádza. Ak naše vlastné enzýmy nestačia, čo je bežné v prípade fyzického vypätia a psychického stresu, ku ktorým pri pôrode rozhodne dochádza, môžeme organizmus podporiť práve prostredníctvom enzýmových liekov. Najznámejším liekom tejto liečebnej metódy, tzv. systémovej enzýmoterapie je liek Wobenzym. Pravidelné dodávanie enzýmov v podobe enzýmového lieku výrazne urýchľuje proces hojenia a tiež sa obmedzuje výskyt komplikácií pri pooperačných stavoch.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.