Rázštepy...

Napísal MDDr. Soňa Pintešová 17. január 2010
... sú vrodené chyby tváre, ktoré vyzerajú ako otvor na pere a hornej stene úst. Postihujú tkanivá hornej pery, alveolárne výbežky (kosť, v ktorej sú uložené zuby), tvrdé aj mäkké podnebie. 

Spomenuté útvary môžu byť postihnuté izolovane alebo spolu, jednostranne alebo obojstranne. Vznikajú v 4až 12 týždni vnútromaternicového vývoja plodu nesprávnym vývojom spomenutých tkanív. Príčiny ich vzniku sú kombináciou dedičnosti, neznámych a vonkajších vplyvov ako napr.: vírusová alebo bakteriálna infekcia matky počas tehotenstva, lieky, chemické látky, stres, žiarenie, fajčenie, alkohol a ďalšie škodlivé látky, ktoré vplývajú na matku a plod. Ťažké formy rázštepov sú často skombinované aj s postihnutím iných orgánov. Rázštepy sa vyskytujú pomerne často asi 1prípad na 600-700 pôrodov. Na Slovensku sa narodí približne 100 detí s rázšťepom ročne.  
 
Liečba detí s rázštepom prebieha od narodenia až po dospelosť. Deti sú sledované v špecializovaných centrách. Na ich liečbe sa zúčastňuje celý tím odborníkov ako chirurg, čeľustný ortopéd, stomatochirurg, psychológ, otorinolaringológ, logopéd, detský lekár, zubný lekár a genetik. Deti na Slovensku pravidelne navštevujú rázštepovú poradňu, kde im odborníci naplánujú liečbu podľa individuálnej potreby. Liečba rázštepov býva zdĺhavá, deti podstupujú sériu viacerých operácií. V súčasnosti sa komplexnou liečbou dosahujú vynikajúce výsledky a po operácii majú deti veľmi pekné a symetrické tváričky. Zdravotná starostlivosť je zatiaľ v plnom rozsahu hradená zdravotnou poisťovňou.
 
Prevencia vzniku rázštepov spočíva v zdravom životnom štýle, vylúčení všetkých možných škodlivých vplyvov a v plánovanom rodičovstve. Budúcim mamičkám sa odporúča užívanie kyseliny listovej aspoň 3 mesiace pred plánovaným otehotnením a v prvých 3 mesiacoch tehotenstva v dávke 0,4 mg za deň.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.