Anglická škôlka

Na Vavilovovej ul. v bratislavskej Petržalke môžu už teraz deti zažiť atmosféru Európskej únie... Informácie nám poskytla pani Venus Jahanpour.

femme: Čím sa anglická škôlka v prvom rade odlišuje od klasickej materskej škôlky je už na základe jej názvu jasné...
V. Jahanpour: Áno, základná rozdielnosť vyplýva už z názvu škôlky. V praxi to znamená, že celodenný program detí je pani učiteľkou vedený v anglickom jazyku.
Keďže asi polovica detí našej škôlky pochádza z rôznych krajín sveta, angličtina je u nás základným dorozumievacím jazykom. Malé dieťa, ktoré nevie ani slovo po anglicky, je totiž schopné zhruba za tri mesiace zvládnuť základy angličtiny a po roku dokáže komunikovať bez väčších problémov. Prostredie našej škôlky je teda multikultúrne, a aj vďaka tomu prirodzene ústretové rôznym novým myšlienkam... Okrem toho preferujeme individuálny prístup k dieťaťu a kladieme dôraz na jeho mravnú výchovu. Snažíme sa deti viesť k tolerancii, otvorenosti voči novému, samostatnosti a tvorivosti. V našej škôlke tvorí jednu triedu 5-6 detí; pričom máme aj triedu celkom maličkých detí, t.j. detí od dvoch rokov.
femme: Ako vyzerá jeden deň v anglickej škôlke?
V. Jahanpour: Ráno, cca od ôsmej do deviatej hodiny sa deti venujú samostatnej práci podľa vlastného výberu. V tomto čase tiež prebieha výuka alebo individuálne precvičovanie angličtiny. Potom majú deti (rozdelené do skupín) špeciálny program; nedávno sa napríklad venovali poznávaniu vesmíru: dostali názorné informácie, potom si na danú tému kreslili a pri vychádzke sa zahrali na planéty... Zvyšok dopoludnia sa deti zvyčajne hrajú rôzne kooperatívne hry alebo spievajú. Po obede nasleduje odpočinok: počúva sa relaxačná alebo vážna hudba a deti buď spia alebo oddychujú, niekedy im pani učiteľka prečíta rozprávku. Predškoláci majú v tomto čase "hodinku kľudu" v spoločnosti vážnej hudby a knihy. Po odpočinku sa deti najčastejšie venujú rôznym výtvarným aktivitám a na záver "škôlkárskeho dňa" idú na vzduch.
femme: Na čo by ste chceli v súvislosti s vašou škôlkou ešte upozorniť?
V. Jahanpour: Napríklad na pestrosť programu: navštevujeme s deťmi výstavy, múzeá, detské predstavenia opery a baletu, raz týždenne chodia deti do plavárne, na balet a gymnastiku. Pre záujemcov je k dispozícii dvakrát do týždňa výuka francúštiny. Veľkej popularite sa teší varenie a pečenie. Okrem toho organizujeme tzv. národné dni, počas ktorých chodia do škôlky mamičky škôlkárov a rozprávajú deťom o krajinách, z ktorých pochádzajú; program takýchto dní je potom zameraný na spoznávanie danej krajiny.
Naša škôlka je tiež súčasťou projektu UNESCO s názvom "Svet bez násilia", a tak sa pravidelne zúčastňujeme na plnení rôznych úloh, ktoré s projektom súvisia; naposledy to bola súťaž "Kreslíme mier".

KONTAKT:
Brilliantstars international kindergarten, Vavilovova ul. č.18, 851 01 Batislava
Telefonický kontakt na majiteľku škôlky, pani Venus Jahanpour - 0903 186 764.
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
www.brillianstars.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.