Škôlka Montessori

...sa nachádza v bratislavskej mestskej časti Lamač; informácie o osobitostiach tejto škôlky nám poskytla učiteľka, pani Ľubica Kordošová.

>> Móda >> Aktuálne >> Škôlka Montessori

femme: Čím sa škôlka Montessori odlišuje od klasickej materskej škôlky?
Ľ. Kordošová: Základný rozdiel je v režime dňa. Zatiaľ čo v klasickej škôlke je deň prísne rozdelený na úseky, ktorým sa deti musia prispôsobiť, v našej škôlke sa uplatňuje individuálny prístup a deti sa venujú činnostiam, ktoré ich v danej chvíli najviac zaujímajú. Neznamená to však, že v triede vládne anarchia; vychádzame jednoducho z presvedčenia, že každé dieťa má svoj vlastný vnútorný plán vývoja a našou úlohou je pomôcť mu, čo najviac sa rozvinúť.
V škôlke Montessori sa pracuje so špeciálnym didaktickým materiálom a každému dieťaťu sa dá pri plnení úloh toľko času, koľko potrebuje; dieťa sa do ničoho nenúti. Cieľom takéhoto prístupu je plynulý vývoj dieťaťa a odrazom tohoto prístupu je tichšia, pokojnejšia atmosféra.
Kolektív detí je v našej škôlke vekovo zmiešaný - máme len jednu triedu a v nej 20 detí, o ktoré sa starajú dve učiteľky dopoludnia a dve ďalšie učiteľky popoludní.
femme: Ako vyzerá jeden deň vo škôlke Montessori?
Ľ. Kordošová: Deti prichádzajú do škôlky ráno od ôsmej do deviatej hodiny. Po príchode si vyberú činnosť, ktorá sa im zdá byť najzaujímavejšia (pravidlom je, že nejakú činnosť si vybrať musia). Menšie deti prechádzajú tzv. cvičením praktického života, čo znamená, že napodobňujú rôzne činnosti dospelých (ktoré sú usporiadané od najjednoduchších až po tie zložitejšie). Po desiatej hodine prichádza na rad cca 20 minút relaxácie (deti spievajú, tancujú, hrajú divadlo...). Potom nasleduje vychádzka a po obede odpočinok; no predškoláci sa v tomto čase venujú rôznym poznávacím aktivitám. Po odpočinku idú deti opäť na čerstvý vzduch.
femme: Na čo by ste chceli v súvislosti s vašou škôlkou ešte upozorniť?
Ľ. Kordošová: Rodičov vždy informujeme, že dieťa je vhodné dať do škôlky až v čase, keď je na to dostatočne zrelé, čo môže byť až vo veku štyroch rokov; a po konkrétnych skúsenostiach berieme všetky deti najskôr "na skúšku".
Pre niektorých rodičov môže byť tiež dôležitá informácia, že na rozdiel od klasickej škôlky, v ktorej sú (okrem víkendov) voľnými dňami len štátne sviatky, voľné dni v našej škôlke kopírujú školské prázdniny.
Osobitosť škôlky Montessori spočíva aj v tom, že väčšina detí - vďaka špeciálnemu didaktickému materiálu - dokáže po ukončení dochádzky čítať a písať tlačené písmená a robiť jednoduché matematické operácie.

KONTAKT:
Súkromná materská škola s pedagogikou montessori, Zlatohorská ul. č.10, 841 03 Bratislava
tel.: 02/64 287 136; 0905 267 161

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.