Pitný režim a dieťa

Dospelý človek by mal za deň prijať minimálne 3 litre tekutín; u dieťaťa je optimálna spotreba tekutín len o málo nižšia, minimálne 2 litre.

>> Móda >> Aktuálne >> Pitný režim a dieťa

Dostatočný príjem tekutín je jednou zo základných podmienok dobre fungujúceho organizmu. Dodržiavanie pitného režimu však väčšine ľudí akosi stále "nevošlo do krvi", a tak problém s nedostatočným príjimom tekutín začína už u detí. Veľmi často sa dokonca stáva, že dospelí deťom bránia, aby pili koľko potrebujú!

1. Pri pitnom režime treba vychádzať z toho, že u dospelého človeka tvorí tekutina približne 60 percent telesnej hmotnosti; u malých detí je to 70 až 75 percent telesnej hmotnosti.

2. Na Slovensku je podľa prieskumov pravidelný príjem tekutín u dospelých aj detí nedostatočný a prehliadaný.

3. Pri nedostatku tekutín sa nežiaduco mení činnosť organizmu: dochádza k zahusteniu telesných tekutín - predovšetkým krvi - čo vedie k únave, bolestiam hlavy, podráždenosti, niekedy nutkaniu na zvracanie. Výrazne sa tiež znižuje pozornosť a rýchlosť reakcií.

4. Pri trvalo obmedzenom príjme tekutín dochádza k zdraviu ohrozujúcemu návyku: organizmus sa obmedzenému príjmu tekutín prispôsobí, pocit smädu sa začne vytrácať a regulácia dodávania tekutín sa tak definitívne naruší.

5. Metabolizmus dieťaťa je v porovnaní s metabolizmom dospelého jedinca rýchlejší, a tým aj citlivejší na poškodenie; nedostatok tekutín v detskom organizme teda vedie k oveľa rýchlejšiemu (nezvratnému) poškodeniu cievneho systému a metabolizmu.

6. Osobitne nebezpečná je u detí kombinácia nedostatku tekutín a prehriatia organizmu: telo, ktorému chýbajú tekutiny sa totiž menej potí, v dôsledku čoho sa menej ochladzuje a hrozí rýchly kolaps.

V záujme zdravia svojho dieťaťa:
- Dajte dieťaťu napiť vždy keď chce(!); to znamená aj pred jedlom, aj počas jedla.
- Ponúkajte dieťaťu tekutiny pravidelne a naučte ho mať potešenie z pitia čistej vody.
- Myslite na to, že počas teplých letných dní, pri pobyte na slnku, v prehriatom aute a pri fyzických aktivitách sa spotreba tekutín zdvojnásobuje.
- Navigujte dieťa, aby pilo často a v malých dávkach.

Tip: V letnom období sú pre dieťa tekutiny dôležitejšie ako jedlo; nenúťte teda dieťa počas horúcich letných dní jesť, ponúknite mu tekuté mliečne výrobky a riedené ovocné šťavy, ktoré obsahujú vodu a zároveň tvoria zdroj vitamínov, mierálov a ďalších biologicky dôležitých látok.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.