Waldorfská škola

Uvažujete o možnosti umiestniť svoje školopovinné dieťa do alternatívnej školy? Mohla by to byť napríklad Súkromná základná škola waldorfská...

>> Móda >> Aktuálne >> Waldorfská škola

O tom, čo ponúka deťom a ich rodičom "waldorfská alternatíva", sa femme porozprávala s pedagógom Súkromnej základnej školy waldorfskej Mariánom Czérem.

femme: Čím sa alternatívna základná škola líši od tradičnej základnej školy?
M. Czére: Naša škola sa líši už vonkajšími znakmi: prostredie školy je farebnejšie a plné prírodných materiálov. Tempo výuky neurčuje školský zvonček, žiaci nedostávajú vysvedčenia v klasickej podobe a neexistuje ani žiacka knižka. V rámci prvého stupňa školskej výuky sa vo waldorfskej škole nepoužívajú klasické učebnice - učiteľ zadáva deťom úlohy individuálne, v súlade s ich schopnosťami. V rámci plánovaného druhého stupňa školskej výuky sa chceme zamerať na používanie encyklopédií a primárnych prameňov. Okrem toho presadzujeme neformálny vzťah medzi učiteľom a žiakom. Waldorfská škola tiež intenzívne spolupracuje s rodičmi žiakov.
Našim hlavným cieľom je naučiť deti samostatnosti; vedieme žiakov k tomu, aby boli schopní zorientovať sa v problematike rozličných oblastí života, aby si vedeli nájsť informácie, ktoré potrebujú.
Napriek odlišnosti prístupu waldorfský učebný plán garantuje, že na konci školskej dochádzky bude mať dieťa osvojený štandartný objem znalostí, ktoré stanovuje naše ministerstvo školstva.

femme: Ktoré vlastnosti a zručnosti žiakov váš štýl výuky podporuje a rozvíja predovšetkým?
M. Czére: Snažíme sa o harmonický rozvoj osobnosti dieťaťa; o rozvoj jeho rozumových schopností a vôľových vlastností, ako aj rozvoj fantázie a citu. Podporujeme nesúťaživú atmosféru zdôrazňovaním spolupráce lepších žiakov so slabšími.

femme: Ako je to u vás s integráciou problematických detí?
M. Czére: Naša škola má zatiaľ otvorený prvý a druhý ročník. V prvej triede máme 18 žiakov a v druhej triede 30 žiakov. Pokiaľ ide o deti s určitým problémom - napríklad dislektické alebo hyperaktívne deti - môžeme do každého kolektívu zaradiť jedného až dvoch žiakov.

femme: Majú za sebou pedagógovia waldorfskej základnej školy nejakú špeciálnu prípravu?
M. Czére: Áno, na Slovensku prebieha špecializačné inovačné štúdium waldorfskej pedagogiky pod patronátom holandských lektorov. Týmto spôsobom vzdelávajúci sa učitelia (s bežnou pedagogickou aprobáciou) chodia aj na zahraničné študijné pobyty - napríklad do Holandska a Nemecka.

femme: Ako by bolo možné v skratke charakterizovať waldorfskú školu?
M. Czére: Cieľom waldorfskej školy je, aby sa deti učili rady - to je základný predpoklad, že sa budú učiť dobre. Snažíme sa preto deťom podávať informácie primeraným spôsobom, vo vhodnom čase a pútavou formou. Naša škola ponúka alternatívu tak deťom, ako aj ich rodičom a učiteľom.

KONTAKT:
Súkromná základná škola waldorfská
Ulica M. C. Sklodovskej č.1, 851 04 Bratislava
tel.: 02/624 120 95
www.waldorf.sk
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.