K lepším známkam pomáhajú deťom aj spoločenské hry

Napísal Zuzana Bachratá 16. október 2024

Počas školského roka stoja rodičia pred výzvou, ako motivovať deti, aby sa učili. Medzi overené spôsoby patria rôzne formy zábavného a spoločného vzdelávania. V rámci učenia by sa rodičia mali vyhnúť príkazom a preferovať každodennú komunikáciu s deťmi.

piatnik_151024

Spoločenské hry deti vzdelávajú

Vymyslieť plán, ako deti motivovať k učeniu, nie je jednoduchá úloha. Psychológovia v takejto situácii odporúčajú vyhnúť sa príkazom a radšej uprednostniť rôzne spôsoby zábavného a spoločného vzdelávania, napríklad formou hrania spoločenských hier. Ich obrovskou výhodou je to, že v každom veku dokážu priniesť deťom celý rad benefitov. Tie najmenšie vďaka nim spoznávajú svet okolo seba, rozvíjajú komunikačné a koordinačné zručnosti. Neskôr tento druh zábavy deťom slúži ako nástroj na trénovanie logického myslenia, socializáciu s vrstovníkmi či akceptovanie princípu fair play. Deti sa naučia, čo je to byť spravodlivý, pochopia, že prehra je súčasť života a pravidlá sa musia dodržiavať. Spoločenské hry bez ohľadu na vek stimulujú mozog, konkrétne tú časť, ktorá zodpovedá za fungujúcu pamäť či iné kognitívne zručnosti ako vnímanie, rozhodovanie a samozrejme, aj učenie sa. A aby toho nebolo málo, pri hraní hier sa rozvíja kreativita a tvorivosť.

Byť sám sebou je základným predpokladom každého úspechu v škole

Prostredníctvom hier sa učíme vnímať a komunikovať svoje pocity. Osvedčenou cestou, ako rodičia môžu prispieť k autenticite svojho dieťaťa, je vlastný príklad v každodennom živote. „Rodičia môžu podporiť autenticitu u detí poskytovaním priestoru na sebaurčenie a sebavyjadrenie. Podporovať deti v ich záujmoch a aktivitách. To umožní deťom rozvíjať svoje záujmy a talent a posilní ich autentickosť a sebadôveru. Mali by byť otvorení pre názory a nápady svojich detí (aj keď môžu byť odlišné od ich vlastných názorov) a umožniť im, aby sa rozhodovali sami pre seba, samozrejme, v rámci bezpečných hraníc. Je tiež dôležité učiť deti, ako vyjadriť svoje pocity a myšlienky, ale aj byť ochotní im pomôcť v porozumení prežívaných emócií. Týmto sa deti naučia, ako komunikovať s ostatnými a vyjadrovať vlastné potreby, myslí si detská psychologička Michaela Artemiou. 

Podľa odborníčky na spoločenské hry Štěpánky Zoubkovej môžu deti aj vďaka hre spoznávať svoje emócie a nebáť sa ich prejavovať. Pravdivým prejavom v hre ukážeme najmenším členom rodiny, že každý z nás má v sebe silné a slabé stránky, s ktorými pracujeme celý život.“ 

Ako vybrať správne?

Výber správnej hry bude závisieť v prvom rade od veku vašich potomkov a aj od toho, aké schopnosti chcete u detí pomocou hry budovať. Dnes na trhu nájdete hry špeciálne zamerané napríklad na logiku, pamäť, počítanie, ale aj kreativitu či pozornosť a rýchlosť. Aby boli pre deti skutočne aj zábavné, vyberajte také tituly, ktoré nie sú komplikované či náročné. Napríklad na rozvoj slovnej zásoby sú vhodné zábavné slovné hry. Jednou z nich je aj Tik Tak Bum Junior, ktorú môžeme využiť aj na precvičenie slovíčok aj z cudzích jazykov, pretože obsahuje okrem slovenského aj nemecký a anglický názov témy. Naopak na rozvoj kombinatoriky a logiky je skvelá hra Rummikub, v ktorej veľmi podobne ako pri kartovom žolíkovi ide o skladanie postupiek a trojíc či štvoríc zložených z rovnakých čísiel.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.