Fyzioterapeut radí ako vybrať správnu školskú tašku

Napísal femme, lidl 19. august 2024

Nesprávna školská taška príčina mnohých ochorení chrbtice. Pri výbere batohu pre vaše dieťa, či už malého školáka alebo tínedžera, je najdôležitejšie myslieť na chrbticu dieťaťa. Hrozba je skutočne veľká.

kids_pixbay21

Ortopédi a neurológovia varujú, že nevhodné ruksaky sú častou príčinou vážnych defektov chrbtice. Mnohé sa invazívne liečiť nedajú a je nutná operácia v neskoršom veku.

Medzi najrozšírenejšie ochorenia chrbtice patrí bezpochyby skolióza, čiže esovité zakrivenie chrbtice v predozadnej rovine smerom dopredu. Je zaujímavé, že štatisticky trpia zakrivením chrbtice dievčatá trikrát viac ako chlapci. Preto by mali obzvlášť spozornieť rodičia malých školáčok.

Batohy do školy by v žiadnom prípade vaše deti nemali nosiť na jednom pleci. Takýto typ ruksaku je nanajvýš nevhodný, to platí aj pre batoh na notebook. Práve to je ukážková situácia, kedy vzniká skolióza. Jedno plece je totižto zaťažované viac ako druhé a teda dochádza k nerovnomernému držaniu ramien. Zaťažované rameno sa nakláňa viac smerom nadol. Priamym následkom toho je šikmé držanie ramien. Preto voľte školské tašky klasické, s dvoma ramienkami a anatomicky prispôsobivou zadnou časťou!

Skolióza nie je jedinou poruchou chrbtice. Častou anomáliou je ilordóza, ktorá vzniká nadmerným prehnutím v drieku, kyfóza, chrbtica je v hornej časti nadmerne zakrivená. Preto sa tiež nazýva guľatý chrbát. Vzniká v dôsledku netypického, škodlivého držania tela s predkloneným hrudníkom (veľmi často ako kompenzácia driekovej lordózy). Lordóza, podobne ako kyfóza, označuje prirodzené zakrivenie chrbtice ako aj jej vychýlenie, ktoré môže byť veľmi bolestivé.

Plochý chrbát vzniká u ľudí, ktorých svaly sú oslabené a je opakom lordózy a kyfózy.

Ako je vidieť, číhajúcich nástrah je skutočne veľa a varovný prst svieti nad hlavou každého rodiča i dieťaťa. 

Podľa fyzioterapeuta Lukáša Hačkuliča by mala chrbtová časť dobre kopírovať chrbát a priliehať k nemu.

- Školské aktovky sú vhodné pre prvákov a druhákov, majú pevnejšie steny a chrbtovú výstuž. Staršie deti môžu siahať po batohoch. Prázdna taška žiakov prvého stupňa ZŠ môže mať maximálne 1,2 kg, druhého stupňa 1,4 kg.

- Školská taška nemá presahovať chrbát a popruhy majú byť aspoň 4 cm široké s mäkkou výstužou.

Vďaka Lidlu si aktuálne môžete chystať výbavu do školy. Napríklad aj TOPMOVE školskú tašku 22l (19,99 €) či farbičky a perá od privátnej značky Crelando. 

Zdroj foto: Pixbay

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.