7 častých chýb vo výchove detí, ktoré robíte možno aj vy!!

Napísal Kristína Chudá 01. júl 2024

Vraví sa, že keď máte jedno dieťa ste rodič, keď máte dve deti ste sudca a keď máte tri a viac detí ste minister spravodlivosti. Ako ste na tom vy? A Ako to máte s výchovou? Existuje mnoho príručiek, kníh a odporúčaní ako byť dobrým rodičom a ako na výchovu svojich ratolestí.

rodicia_syn21

No už menej kníh vám poradí, čomu sa v rodičovstve a najmä vo výchove drobcov vyhnúť. Ponúkame vám časté chyby pri výchove detí, ktoré možno robíte aj vy!

1. Rozdiel v autorite

Jednou z veľkých chýb v rodičovstve je, keď rodičia nezdieľajú rovnaké kritériá vo výchove. Ak deti dostávajú protichodné príkazy a povolenia, nevedia, koho poslúchnuť. V dôsledku toho sa budú cítiť dezorientovaní, bez jasných pravidiel. Ak vy a váš partner ešte nemáte jasnú alebo jednotnú predstavu o výchove, najlepšie je povedať svojim drobcom: „Porozprávame sa o tom s ockom.“

2. Nálady rodičov

Rodičia by nemali dovoliť, aby ich nálady ovplyvňovali výchovu detí. Inými slovami, nemali by ste dovoliť, aby sa vaše dieťa správalo určitým spôsobom v závislosti od toho, ako sa cítite a či ste šťastní, nahnevaní alebo unavení. Rodičia by mali mať na pamäti, že výchova detí vyžaduje spravodlivosť a racionálnosť.

3. Hanlivé frázy voči deťom

Bohužiaľ, je to veľmi bežné vidieť rodičov hovoriť so svojimi deťmi s neúctou. Môžu napríklad používať výrazy ako: „Vedel som, že to rozbiješ,“ alebo „Vždy ma sklameš.“ Dospelí by sa mali snažiť udržať si svoju úlohu a kontrolovať sa, aj keď ich dieťa provokuje.

4. Nenaplnené sľuby

Mnohé deti sa cítia sklamané, ak im rodičia niečo sľúbia a následne to nesplnia. Takýmto spôsobom od seba vašich drobcov akurát len odoženiete a prestanú vám veriť. A verte, že detská dôvera sa ozaj ťažko získava späť.

5. Stanovenie jasných limitov

Jednou z častých chýb pri výchove detí je, že nemajú jasne stanovené limity. Keď sú deti malé, je ľahšie vyriešiť problémy, ktoré vznikajú. Kontrola a autorita sa však stráca v adolescencii a tak sa sťažuje aj dodržiavanie stanovených usmernení. Stanovte konkrétne pravidlá, ktoré je možné sledovať.

6. Byť priateľom svojich detí

Je chybou zaobchádzať s deťmi ako s priateľmi, pretože úloha rodiča musí byť splnená. Deti potrebujú autoritu, teda postavu rodiča. Rodič by mal samozrejme vždy vychovávať v rámci spravodlivého zaobchádzania a vzájomnej dôvery.

7. Zlé príklady

Vo všeobecnosti rodičia žiadajú svoje deti, aby nerobili zlé veci. Avšak, deti sa učia od svojich rodičov a teda buďte príkladom a nerobte "zlé" veci, milí rodičia. Podanie zlého príkladu totiž znižuje legitímnosť autority rodiča a znižuje aj jeho morálnu stránku.

Stručne povedané, časté chyby pri výchove detí môžu viesť k zlému správaniu, ktoré pokračuje do dospelosti. Tým, že identifikujete tieto bežné chyby, môžete sa tomu všetkému vyhnúť a spraviť tak s vášho drobca dobrého človeka.


https://youaremom.com/education/frequent-mistakes-when-raising-children/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.