3 krát ako byť „kamoška matka“

Napísal Kristína Chudá 20. február 2024

Najväčšou chybou súčasných matiek je to, že sa pokúšajú byť svojim deťom tou najlepšou kamarátkou. Treba pochopiť, že vaše dieťa potrebuje rodičovstvo viac ako vaše priateľstvo! Deti budú vždy deti. Sú to malé nevinné bytosti s veľkým srdiečkom a túžbami a rodičia musia byť rodičmi a to znamená nastaviť hranice či pravidlá.

pecenie_shutterstock

Keď uvidíte svojho drobca na pôrodnej sále, ostanete v nemom úžase. Ste ohromená tými maličkými ručičkami, tými božskými očkami. Zamilujete sa na prvý pohľad a všetko ostatné na svete je  irelevantne. Chcete byť najlepším rodičom a ešte lepším priateľom vášho drobca. Chcete mu dať modré z neba. No hneď na začiatku je dôležité si uvedomiť, že váš drobec vás môže milovať aj bez toho aby ste sa stali jeho kamarátom, s ktorým bude v budúcnosti zdieľať dôvernosti. Táto myšlienka, byť rodič kamarát, tu už je dobrých dvadsať rokov. Mnohí rodičia testovali túto teóriu a výsledky? Ukázali to, čo už asi tušíte, NIE JE to veľmi dobrý nápad. Tým, že necháte svojho šesť ročného drobca do noci hrať pc hry, pozerať filmy, alebo ho necháte ísť večer do postele kedy chce z vás nerobí toho najlepšieho rodiča kamaráta, práve naopak. Život funguje v rovnováhe. Dobro a zlo, svetlo a tma, pravda a lož, rodičia a deti.

Deti budú vždy deti. Sú to malé nevinné bytosti s veľkým srdiečkom a túžbami a rodičia musia byť rodičmi a to znamená nastaviť hranice či pravidlá.

1. Deti potrebujú disciplínu

Je v poriadku, ak sa so svojím dieťaťom kamarátime, dokážete sa naladiť na jeho vlnu, spoznať, čo ho baví a čo nie. No hneď ako deklarujete, že ste najlepším kamarátom, staviate svoje dieťa vo vzťahu do úlohy autority. Deti v každom veku ale potrebujú predovšetkým kompetentného rodičia, niekoho, kto zasiahne v prípade ťažších rozhodovaní. Navyše, ak sa budete vášmu drobcovi príliš vnucovať so svojím kamarátstvom, bude nahnevaný a pošle vás niekam. Neberte si to vôbec osobne, vôbec to totiž neznamená, že by vás vaše dieťa nemilovalo. Len si chce uchovať vlastný priestor a vás aj naďalej považovať za rodičov, takže má vo finále možno viacej rozumu ako vy.

2. Kamarátstvo medzi dospelými a deťmi

Hranice medzi tým, čo je akceptovateľné zdieľať s deťmi a čo už by ste si mali nechať pre seba, sú pomerne tenké. Zvlášť v prípade, že chcete byť „matka kamoška“. Niektoré aspekty svojho dospelého života si nechajte pre seba a nezaťažujte nimi svojho potomka, nezaslúži si predčasne dospieť. Mamičkám kamarátkam je potrebné zakázať so svojimi deťmi rozoberať vzťah s manželom. Do toho, či otec zarobí málo peňazí a že vás štve, že sa vám nedarí spraviť súrodenec, že včera dorazil neskoro z krčmy, deťom naozaj nič nie je. Dieťa nikdy nemôže byť váš dôverník. Mätie ho to a nevie, či je teda otecko zlý, vy „ublížená obeť“, alebo ako to vlastne je. To vy musíte svoje dieťa vypočuť, kedykoľvek za vami príde.

3. Konflikty medzi rodičmi a deťmi

Konflikty sa v živote stávajú. Deti sa medzi sebou pohádajú a väčšinou druhý deň nič nevedia. Ak sa rozhádate vy a vaša ratolesť, dôjde na výčitky, ktoré môžu natrvalo zničiť váš vzťah. Na druhú stranu, ak svoje dieťa vychovávate správne, rozhádate sa ako kamarát rodič a dieťa, môžete si povedať aj veci, ktoré by u kamarátov z triedy neprešli. Komunikácia je potom v mnohých ohľadoch jednoduchšia. Byť rodič aj kamarát sa dá. No neusilujte o pozíciu najlepšieho kamaráta navždy. Nechajte dieťaťu priestor nájsť si najlepšieho kamoša medzi rovesníkmi. Už za tú slobodu vás bude vaše dieťa milovať - ​​navždy.

Zdroj foto: Shutterstock.com


https://twominuteparenting.com/5-reasons-you-shouldnt-be-your-childs-best-friend/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.