Skleróza multiplex sa môže týkať aj drobcov!

Napísal Kristína Chudá 22. november 2023

Väčšinou sa s touto diagnózou stretávame u dospelých žien, prekvapiť však môže aj deti a pediatri ju v prvej fáze zamenia za celkom iné ochorenie. Väčšinou sa toto ochorenie totiž týka predovšetkým mladých dospelých žien. No nevyhýba sa ani deťom.

disabled_girl_23

Ako túto zákernú chorobu spoznať? Aké sú príznaky? Dá sa vôbec liečiť? Je dedičná?

Totiž vírusové infekcie v detstve, ktoré sa dostanú do mozgu, ho môžu „pripraviť“ v budúcnosti na rozvoj autoimunitných ochorení, ako je napríklad roztrúsená skleróza. Zo 400 000 diagnostikovaných prípadov je 8 000 až 10 000 ľudí mladších ako 18 rokov. Neurológovia si však myslia, že existuje oveľa viac detí so sklerózou multiplex, ktoré však neboli diagnostikované.

Tento stav môže spôsobiť problémy s pohybom, rovnováhou, koordináciou a dokonca aj zrakom, spolu s únavou a ďalšími príznakmi. Rodičia by mali spozornieť, ak sa u ich dieťaťa objavia poruchy videnia, reči, brnenie, neistá chôdza, strata citlivosti rúk či nôh, únava alebo duševná nevyrovnanosť a objednať sa k neurológovi. Včasná diagnóza zásadne zlepšuje ich nádeje na plnohodnotný život.

Rozhoduje čas

Na sklerózu multiplex často pediatri ani rodičia nemyslia. Je však potrebné brať aj sklerózu multiplex do úvahy a poslať dieťa na neurológiu včas. Rýchla a správna diagnostika je nesmierne dôležitá. Priamo určuje prognózu tejto zákernej choroby a liečba je oveľa lacnejšia a hlavne účinnejšia.

Roztrúsená skleróza je chronické zápalové ochorenie centrálneho nervového systému, ktorého príčina nie je doteraz známa. Toto ochorenie prepuká väčšinou v mladšom veku, častejšie postihuje ženy. Pre sklerózu multiplex je typické striedanie období záchvatov (atakov) a zdanlivého pokoja. Tento proces je nepredvídateľný, a preto i liečba či prevencia je ťažká. Rizikovými faktormi sú okrem genetických predispozícií aj fajčenie a nedostatok vitamínu D.

U detí lekári rozlišujú formu infantilnú (do 11 rokov) a juvenilnú (do 18 rokov). Skleróza multiplex v detskom veku zasiahne nielen malého pacienta, ale celú rodinu. Je absolútne kľúčové, aby rodina dieťa "podržala" a prispôsobila chod domácnosti.

Liečba sklerózy multiplex

Žiaľ neexistuje žiadny liek, ale mnoho liečebných postupov môže zlepšiť život detí. Liečba roztrúsenej sklerózy má tri hlavné ciele: liečiť záchvaty, predchádzať záchvatom a zmierňovať príznaky.


https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/ms-in-children#1

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325467.php

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.