Detská izba (II.)

...Nezabudnite, že v detskej izbe, ktorá je určená pre najmenšie dieťa, strávite dosť času; umiestnite preto do nej aj pohodlné kreslo s opierkou na nohy...

>> Móda >> Aktuálne >> Detská izba (II.)

Detská izba je priestor, ktorý sa bude neustále - tak ako dieťa - meniť. Preto je výhodné - pri jej určení a zariaďovaní - prognosticky rozvrhnúť, kde všade sa v budúcnosti bude hodiť napríklad svetlo, elektrické výstupy a pod. Ďalší krok predstavuje výber farieb, štruktúr a nábytku. Tapety, pokiaľ sú obrazové, by svojimi námetmi nemali unavovať detskú pozornosť, pričom - z hľadiska materiálu - sú najvhodnejšie tie umývateľné. Riešením však môže byť aj umývateľná ekologická farba. Veľmi pôsobivou alternatívou, ktorú vedia deti oceniť, je ručná nástenná maľba.

Podlaha detskej izby musí byť komfortná, t.j. príjemne teplá, ľahko udržiavateľná a odolná proti odieraniu. Takouto variantou je pravé linoleum alebo korok. Oba materiály sú ideálne pre prvé lezecké pokusy i prvé neisté kroky dieťaťa. Pre zútulnenie priestoru poslúži lacnejší bavlnený behúň s protišmykovou podložkou.

Okná detskej izby majú byť vybavené závesmi alebo roletami kvôli zatemneniu v čase denného spánku. Odporúča sa nedávať do detských izieb voľne stojace lampy a na inštalované svietidlá použiť svetloregulujúce "stmievače", prostredníctvom ktorých možno voliť intenzitu svetla počas nočného kŕmenia a prebaľovania.

Nábytok treba do detskej izby vyberať so zreteľom na bezpečnosť a trvácnosť. Spacie koše a kolísky sú síce pôsobivé, ale detské postieľky sú z hľadiska dlhodobejšej investície lepšou voľbou. Postieľky majú zvyčajne niekoľko nastaviteľných úrovní; a s nástupom detskej aktivity treba úrovne postupne znižovať, aby sa zabránilo pokusom o únik. Postieľka (ako aj detská stolička) nesmú byť nikdy umiestnené pod oknom alebo v blízkosti nábytku, na ktorý možno vyliezť.
Najpraktickejším úložným kusom nábytku je veľký bielizník so zásuvkami, pretože malé detské veci sa ukladajú na seba a nie na vešiak. Jeho vzhľad možno detskej izbe prispôsobiť pomaľovaním. Vrchná časť bielizníka sa dá očalúniť, vďaka čomu možno bielizník využívať ako prebaľovací pult.
Príjemné je, keď sa v blízkosti prebaľovacieho pultu umiestnia police, na ktoré možno uložiť plienky a iné potreby uľahčujúce manipuláciu s dieťaťom. Police s hračkami treba zasa umiestniť tak, aby na ne dieťa mohlo hľadieť aj z postieľky.

Tip: Keďže v izbe malého dieťaťa bude treba tráviť mnoho času, je dobré myslieť aj na seba a umiestniť do tohto priestoru pohodlné kreslo s opierkou na nohy.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.