Tajomstvá stavby domčeku na strome: Prekvap svoje deti

Napísal Radka Žiaková, 24. august 2023

Milí dobrodruhovia, stavitelia, snílci a milovníci stromov. Práve ste narazili na dokonalý návod, ako postaviť vlastný domček na strome. Áno, čítate správne. Dnes vám ukážeme, ako si vybudovať vlastný malý úkryt medzi konármi. 

freepik_wooden_treehouse

Investujte do tohto projektu svoj čas, energiu a trochu tvorivosti a výsledok vás určite poteší.

V prvom rade je potrebné si ujasniť, prečo chcete postaviť domček na strome. Je to pre vaše deti? Alebo možno pre vás, ako miesto na relax, písanie, čítanie alebo len na pozorovanie hviezd? Rozmery a vlastnosti domčeka budú závisieť od jeho účelu.

Výber stromu

Začíname s výberom vhodného stromu. Ideálne je vybrať si silný, dospelý strom s vysokou odolnosťou. Dobrá voľba môže byť napríklad dub, smrek alebo borovica. Niektoré stromy sú vyslovene nevhodné na stavbu domčeka. Napríklad orech je známy tým, že v ňom nedržia dobre skrutky, takže váš domček by bol smrteľnou pascou. Rovnako nevhodná je aj breza (príliš tenká a ohybná) a jaseň (má slabé konáre).

Dôležité je zvážiť aj výšku, v ktorej plánujete postaviť domček. Stromy, ktoré si vyberiete pre svoj dom na strome, predstavujú základ obydlia. Je to kľúčový krok, ktorý môže mať fatálne následky, ak sa nepodarí. Ak dokážete objať kmeň stromu a pohodlne sa dotknúť rúk, strom je pravdepodobne príliš malý.

Problém domčekov na strome môže byť okrem pevnosti opory aj to, ako veľmi sa strom pohybuje vo vetre. Malý kmeň sa pri búrke veľmi hýbe a v dôsledku toho sa môžu niektoré pevné skrutky odtrhnúť a vaša tvrdá práca skončí na zemi v hromade polámaného dreva.

Veľké kmene sú kľúčové. A keď už sme pri tejto téme, zoskupenie stromov je naozaj výhodné, pretože poskytuje viacero podporných bodov a ponúka viac možností začínajúcim staviteľom domčekov na stromoch.

pixabay_tree

Správne miesto

Strávte nejaký čas na mieste, kde plánujete stavať. Určite by ste nechceli, aby vás a vaše deti doštípali komáre, pretože je v blízkosti močiar.

Ideálne je miesto, kde nehrozí nebezpečenstvo silných vetrov v otvorenom priestore alebo výskyt divožijúcich zvierat na samote.

Ak máte tú možnosť, prispôsobte deťom vašu záhradu a vytvorte im priestor, ktorý budú milovať so súkromím v domčeku na strome.

Plánovanie a dizajn

Pred tým, ako vytiahnete prvý klinec a kúsok dreva, je veľmi dôležité, aby ste si domček riadne naplánovali. Môže to znieť ako nuda, ale s trochou kreativity a predstavivosti, sa z toho stane skutočné dobrodružstvo.

Najprv si sadnite a premýšľajte o tom, aký domček presne chcete. Až keď budete mať v hlave jasný obraz, vytvorte plány a skice. Premeniť svoje predstavy o perfektnom domčeku na strome na papier je skvelým zážitkom. Pritom si uvedomíte, ako veľa možností máte a ako veľmi môžete byť kreatívni.

Keď si už predstavujete svoj vysnívaný domček, pomyslite na to, či by ste chceli mať okná. Predstavte si, ako sa cez ne na vás usmieva slnko, ako môžete sledovať vtáky a hviezdy. A čo tak dvere? Alebo poslúži len vzdušná plachta?

Avšak, aj keď naša fantázia môže byť divoká a plná nápadov, nesmieme zabudnúť na jednu veľmi dôležitú vec – bezpečnosť. Bezpečnostné prvky, ako sú napríklad zábradlia, sú nevyhnutné.

Keď budete mať všetky tieto myšlienky a plány pevne stanovené, môžete sa konečne pustiť do stavby. Nezabudnite, že proces plánovania môže byť rovnako zábavný ako samotná stavba. Tak sa do toho pustite s nadšením a veselým duchom.

Osvedčeným spôsobom, ako sa trafiť do detského sna je, zapojiť ho do procesu. Môžete im zveriť ľahké a bezpečné úlohy, ako je náter alebo podieľanie sa na plánovaní. Nechajte ich vybrať si nábytok do ich domčeka a doprajte im vhodné vybavenie, ako sú plastové riady či cestovné fľaše, ktoré odolajú kadejakým detským kratochvíľam, vrátane pádu zo stromu.

freepik_small_house_model_pencil

Materiály a nástroje

Pripravení na stavbu domčeka na strome? Výborne. Tu je niekoľko dôležitých materiálov a nástrojov, ktoré budete potrebovať na realizáciu tohto vzrušujúceho projektu.

Drevo

Pevné drevo je ideálnym materiálom pre konštrukciu. Môže to byť dubové, bukové alebo akékoľvek iné pevné drevo, ktoré môže vydržať váhu a tlak, ktorým bude vystavený. Bude to základom domčeka, preto je rozhodnutie o tom, aký druh dreviny použijete, veľmi dôležité.

freepik_carpenter

Kladivo

Potom prichádza na rad kolekcia nástrojov. Kladivo je jedným zo základných nástrojov, ktoré budete potrebovať. Používa sa na zabíjanie klincov do dreva, či už pri vytváraní rámov alebo upevňovaní rôznych častí konštrukcie. Kladivo dokáže efektívne urobiť prácu a je jedným z najhlavnejších nástrojov, ktoré bude potrebné mať po ruke.

Pílka

Píla je ďalší dôležitý nástroj potrebný pri stavbe domčeka na strome. Používa sa na rezanie dreva na správne dĺžky a tvar, čo je nesmierne dôležité pre vytvorenie stabilnej a bezpečnej konštrukcie.

Skrutky a vŕtačka

Skrutky a vŕtačka sú ďalšou neoddeliteľnou súčasťou tohto procesu. Skrutky slúžia na spojenie jednotlivých častí konštrukcie a vŕtačka sa používa na vytvorenie otvorov, do ktorých sa skrutky vložia. Výber správnych skrutiek a vŕtačky je rovnako dôležitý ako výber pevného dreva.

pixabay_tool_belt

Všetko ostatné

Ešte je tu niekoľko ďalších pomôcok, ktoré by ste mohli potrebovať. Laná môžu byť užitočné na rôzne účely, napríklad na zabezpečenie konštrukcie alebo pri vytváraní zábavných prvkov, ako je výber a montáž detskej hojdačky.

Rebríky sú nevyhnutné pre prístup k domčeku na strome. Môžete sa rozhodnúť postaviť si vlastné alebo kúpiť hotové. Bez ohľadu na vašu voľbu nezabudnite, že bezpečnosť je najdôležitejšia.

Teraz, keď máte pripravené všetky potrebné materiály a nástroje, môžete sa s elánom pustiť do stavby vášho vysnívaného domčeka na strome. Nezabudnite, tieto nástroje a materiály sú vašimi spojencami na ceste k úspešnej realizácii tohto projektu.

Stavba

S radosťou a horlivým očakávaním vám oznamujeme, že práve teraz nastáva ten vzrušujúci moment, keď začínate s výstavbou základovej platformy. Tento krok je kľúčový, nakoľko je to ako položenie základu pre budúce výtvory. Základová platforma by mala byť pevná a stabilná, aby dokázala úspešne uniesť váhu celej konštrukcie, a to bez ohľadu na jej veľkosť a komplexnosť.

V procese výstavby pamätajte na to, že rôzne časti konštrukcie sú vzájomne prepojené a závislé. Stabilita základovej platformy je kritická, pretože ak je slabá, môže to narúšať stabilitu celej konštrukcie a ohroziť jej celkovú bezpečnosť a funkčnosť. Z tohto dôvodu venujte osobitnú pozornosť kvalite materiálov a spôsobu, akým sú tieto materiály spojené.

Pripevnenie trámov – menej je viac

Základom sú veľké skrutky. Áno, veľké skrutky. Možno sa to na prvý pohľad nezdá byť významné, ale v skutočnosti je výber a používanie veľkých skrutiek mimoriadne dôležité.

Keďže sú veľké, ich používanie môže minimalizovať poškodenie stromu, ktorý je základom pre váš stromový domček. Menšie skrutky alebo klince môžu byť na prvý pohľad menej viditeľné, ale v konečnom dôsledku môžu viesť k rozdeleniu oblasti, kde sú zabité. To by mohlo znamenať, že drevo, ktoré je srdcom projektu, by skutočne mohlo umrieť. Ak by sa to stalo, všetka námaha a práca by bola v zásade zbytočná, pretože domček by sa nakoniec zrútil.

A to nechceme, že? Chceme, aby domček na strome bol pevný a aby vydržal čo najdlhšie. Aby ste zabezpečili flexibilitu domčeka v prípade silných vetrov, urobte z otvoru v nosníku väčšie drážky. Tak sa trámy môžu trochu posunúť, ak to bude potrebné.

Samozrejme, nie je to také efektívne ako použitie špeciálnych skrutiek, ale je to oveľa šetrnejšie k stromu. A to je veľmi dôležité. V budúcnosti, ak bude strom potrebovať viac miesta na rast, môžete trochu uvoľniť skrutky. Takto sa zníži stres a napätie na strome, čo mu umožní pokračovať v raste a prosperovať, zatiaľ čo domček na strome ostane bezpečný a pevný.

Nehanbite sa za výšku

Ako bezpečne sa deti budú hrať, je jednou z najvyšších priorít. Ale v jednej veci sa snáď zhodneme: nastavenie jasného limitu, pokiaľ ide o výšku. Nechceme, aby to bolo príliš vysoko, pretože to by mohlo byť nebezpečné. Napríklad by konštrukcia nemala byť 10 metrov nad zemou. Je to príliš vysoko a môže to predstavovať riziko pre deti.

Ale na druhej strane, nemusíte sa obávať postaviť domček trochu vyššie. Môžete ísť tak vysoko, ako sa cítite pohodlne. Napríklad, ak je najnižší bod 1 a pol až 2 a pol metra nad zemou je to bezpečná a zároveň dostatočná výška, ktorá umožňuje deťom vychutnať si zábavu.

Je tiež dôležité brať do úvahy, že deti rýchlo rastú. Možno teraz sú malé, ale čas plynie rýchlo a skôr, ako si to uvedomíte, budú to už dospievajúci mladí ľudia. A pravdepodobne  už nebudú chcieť tráviť čas v "domčeku na strome", ktorý je len meter od zeme. Takže, keď budete stavať, uistite sa, že ste mysleli na budúcnosť.

Platforma – väčšia je lepšia

Ako rodičia sa často zahĺbime do našich každodenných povinností a občas zabudneme na jednoduchú pravdu – naše deti rastú. Je to nevyhnutný a prirodzený proces, ktorý prináša so sebou množstvo zmien. Kedysi sme ich mohli nosiť na rukách ale oni sa postupne menia na mladých ľudí s vlastnými názormi, potrebami a túžbami. Budú vyšší a ich postavy budú silnejšie. A podobný rast môžeme očakávať aj od ich priateľov.

Pri stavbe domčeka na strome je dôležité vziať do úvahy aj túto skutočnosť. Možno sa nám môže zdať, že vyberáme dostatočne veľkú plochu pre platformu, no musíme si uvedomiť, že naše deti sa budú vracať aj vtedy, keď budú staršie. V tínedžerskom veku sa môžu v domčeku cítiť stiesnene. Je možné, že priestor, ktorý bol predtým dostatočný, sa zrazu stane príliš malý. A namiesto priateľov sa tam začne zbierať prach.

Predstavte si dvojitý nafukovací matrac. Je to veľmi praktická vec, ktorú možno využiť na mnoho spôsobov. A ak sa jeden takýto matrac zmestí na platformu, otvoríte tým nové možnosti. Predstavte si, aké vzrušujúce by bolo prespať v korunách stromov.

Zábava v každom počasí

Teraz, keď sme úspešne položili základy a uistili sme sa, že naša platforma je silná a stabilná, je čas obrátiť svoju pozornosť na steny a strechu. Tieto časti konštrukcie sú rovnako dôležité. Steny poskytujú ochranu a súkromie, zatiaľ čo napríklad taká plechová strecha chráni pred nepriazňou počasia. Tieto časti konštrukcie by mali byť pevné a odolné voči rôznym podmienkam, aby mohli efektívne plniť svoje funkcie.

Ako sa tam dostanem

A nakoniec, ale rozhodne nie na poslednom mieste, nesmieme zabudnúť na výstavbu schodov alebo rebríka. Mali by byť bezpečné a ľahko použiteľné pre všetkých, ktorí budú konštrukciu používať. Aj keď sa môže zdať, že ide o maličkosť, praktickosť prístupu je v skutočnosti veľmi dôležitá pre celkovú funkčnosť.

Využiť môžete aj to, čo ponúka príroda. Napríklad nájdite veľký kmeň, pripevnite k trámu pod uhlom, vyrežte drážky a pripevnite priečky z pevnejších konárov v takom rozpätí, aby sa po nich dalo pohodlne vyliezť.

Nezabudnite, že aj cesta do domčeka alebo z neho môže byť formou zábavy. Nebojte sa z jednej strany urobiť zábavnú preliezačku, ktorá poslúži na cestu hore, a šmýkačku, povraz či tyč na adrenalínovú cestu zase dole.

pixabay_sky

Bezpečnosť

Bezpečnosť by mala byť na prvom mieste pri každom konštrukčnom projekte. V prípade výstavby plošiny, najmä ak je určená pre deti, je nevyhnutné zabezpečiť jej okraje ochranným hradením alebo zábradlím. Tieto bezpečnostné prvky sú určené na to, aby zabezpečili, že nikto nevypadne alebo nespadne z plošiny.

Hradenie alebo zábradlie by malo byť dostatočne vysoké, aby nedošlo k nehodám. Odporúčaná výška je medzi 70 a 90 centimetrami. Je dôležité si uvedomiť, že tieto hodnoty sa môžu líšiť v závislosti od veku a výšky osoby, pre ktorú je plošina určená. V prípade malých detí by malo byť ešte vyššie.

Rozostupy medzi zvislými stĺpikmi zábradlia by nemali presiahnuť 10 až 15 centimetrov. Táto požiadavka je opäť motivovaná bezpečnostnými dôvodmi – deti, ktoré sú zvedavé a dobrodružné, by sa mohli pokúsiť prestrčiť hlavu alebo končatiny medzi stĺpiky, čo by mohlo viesť k zraneniam.

Okrem zábradlia by ste mali tiež zvážiť pokrytie plochy pod plošinou mäkkým materiálom. To je ďalšia vrstva bezpečnosti v prípade, že by niekto náhodou spadol z plošiny. Mäkký materiál, ako je drevená drť, by mohol zmierniť následky pádu a znížiť pravdepodobnosť vážnych zranení.

Bezpečnosť je na prvom mieste, ale dôležitá je aj zábava. Takže buďte kreatívni a vytvorte plošinu, ktorá bude nielen bezpečná, ale aj zaujímavá a zábavná pre vaše deti. Nezabudnite, že čím viac sa deti budú na plošine cítiť bezpečne, tým viac sa budú cítiť voľne a tým viac sa budú baviť.

Na rade je interiérový dizajn

Na záver, nezabudnite vaše nové bývanie zútulniť. Prilepte naň vlastnú tabuľku s názvom, ovešajte ho svetielkami alebo ho vymaľujte podľa vlastných predstáv. Tento projekt je o zábave a tvorivej slobode, takže nechajte svoju fantáziu letieť vysoko do korún stromov.

Stavba domčeka na strome je skvelý spôsob, ako stráviť čas na čerstvom vzduchu a prehlbovať svoje stavebné zručnosti. Tak neváhajte, vyberte si strom a začnite s tým najlepším dobrodružstvom. Veľa šťastia a zábavy pri stavbe!

Radka, Žiaková, Špecialista na optimalizáciu webov – Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe

Zdroj foto: Freepik, Pixabay

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.