Ako je to s detským zrakom a jeho vadami a ako vybrať detské okuliare?

Napísal Michal Krajčír 30. máj 2023

Detí s okuliarmi pribúda. Možno si poviete, že za to môžu telefóny a iné chytré zariadenia. V skutočnosti ale rodičia viac než kedykoľvek predtým myslia na prevenciu a lekári majú dokonalejšie prístroje, a tak problémy so zrakom a následnú potrebnú korekciu odhaľujú včas.

shutterstock_girl_optik_0523

Ako je to s detským zrakom a jeho vadami a ako vybrať detské okuliare, keď sú potrebné?

Detský zrak sa vyvíja cca do šiesteho až ôsmeho roku života

Rodičia a dospelí, ktorí sa o deti starajú, by mali priebežne zisťovať, či dieťa správne vidí. Včasné podchytenie zrakových problémov je totiž veľmi dôležité. Preventívne prehliadky u detí sa preto odporúčajú v jednom roku a potom v troch a piatich rokoch.

Zrak je náš najdôležitejší zmysel, a práve v detstve môže dôjsť k problémom, ktoré jedinca budú sprevádzať po celý život. Našťastie je dnes medicína veľmi ďaleko a moderní oftalmológovia si s deťmi vedia poradiť. Napriek tomu sa uvádza, že by okuliare malo nosiť zhruba 40% slovenských detí.

Očné vady u školákov

Zatiaľ čo novorodenci a kojenci trpia na problémy s priechodnosťou slzných ciest, u starších prevládajú väčšinou dioptrické vady. K najčastejším problémom so zrakom patrí najmä u predškolákov tupozrakosť, ktorá môže mať aj doživotné následky.

Okrem tupozrakosti alebo škúlenia hrozí školákom tiež krátkozrakosť, kedy potrebujú okuliare do diaľky. Čím ďalej, tým častejšie sa tak hovorí o tzv. epidémii krátkozrakosti. Napríklad v Ázii táto očná vada postihuje dokonca 95% školákov. Problémy sa potom prejavujú aj v dospelosti, pretože vyššia krátkozrakosť zvyšuje riziko zeleného a šedého zákalu či odchlípenia sietnic.

Nákup detských okuliarov má svoje špecifiká

Určite sa zverte do rúk špecializovaných optík, u ktorých si môžete byť istí, že šošovky do okuliarov správne zabrúsia a vycentrujú. Pri výbere rámov nezabúdajte na to, že ratolesti bývajú veľmi aktívne, a preto potrebujú okuliare, ktoré im stopercentne padnú ako na nose, tak aj za ušami.

Čo sa týka materiálu rámov, aj v detskom sortimente sa používajú plastové, kovové, ale aj kombinácie týchto materiálov, ktoré sú pružné a viac odolné a zvládnu tak aj náročnejšie aktivity alebo nečakané pády.

A ako je to so sklami do detských okuliarov? Dioptrické šošovky (teda sklá okuliarov) sa dajú doplniť špeciálnym povrchom, či už napríklad proti poškriabaniu alebo antireflexnou úpravou (zvyšuje priepustnosť šošovky a zmierňuje únavu očí). Plastové šošovky mávajú navyše aj UV filter, ktorý oči chráni pred škodlivým UV žiarením. Keď má dieťa vyššie dioptrie, je lepšie zvoliť tenčené sklá, ktoré sú nielen krajšie, ale tiež ľahšie a praktickejšie. A u neposedov môžete siahnuť po nerozbitných okuliarových šošovkách, ktoré sú vyrobené z materiálu trivex, ktorý bol pôvodne vyvinutý pre potreby vojenského priemyslu.

Výber detských dioptrických okuliarov

Ponuka detských rámov je v optikách dnes naozaj široká. Okuliare sa tak stávajú módnym doplnkom a nie vecou, za ktorú sa deti hanbia. Hlavné slovo pri výbere by malo mať dieťa, nie jeho rodičia (tí by mali ustriehnuť predovšetkým veci technické).

Pokiaľ sa dieťaťu okuliare nebudú páčiť, pravdepodobne ich potom nebude chcieť nosiť. A keď ich nebude nosiť, jeho vada sa bude ďalej zhoršovať. Dovoľte preto svojim deťom vybrať si okuliare podľa vlastného uváženia, napríklad také, aké nosia ich obľúbení hrdinovia.

Zdroj foto: Shutterstock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.