Deti a chrípka: Nástrahy detských kolektívov

Napísal Trumpeter 13. február 2023

Zimné mesiace sa spájajú s vyššou chorobnosťou detí. Trápia ich najmä respiračné ochorenia. Pri ľahkom a stredne ťažkom priebehu je to však veľmi dobrá správa pre detskú imunitu. Kašlík, soplík či kýchanie sú u detí bežné, dalo by sa povedať, že takmer normálne.

nadcha_dievca_1121

Tieto prejavy pritom vôbec nemusia znamenať infekčné ochorenie. Môže ísť napríklad o príznak alergie – v zimnom období najmä na plesne, huby a roztoče, prípadne na nejaké zviera. Rovnako môžu byť tieto prejavy vyvolané aj zmenami teplôt a vlhkosti, prípadne teda chorobou, čo nie je vzhľadom na ich vek a ročné obdobie nič neprirodzené. Všetko prepukne zvyčajne po tom, ako sa deti po prázdninách vrátia do kolektívu.

Dieťa sa v kolektíve dostane do kontaktu s mnohými vrstovníkmi, pričom navzájom pre seba predstavujú zdroj infekcií,“ hovorí pediatrička MUDr. Lucia Želeňáková z detskej polikliniky Dr. Martinko. Imunita dieťaťa je nezrelá, a preto na podnety reaguje citlivejšie.

„V praxi sa stretávame najmä s opakovanými infekciami dýchacích ciest. Prevažujú najmä ochorenia horných dýchacích ciest (nosová a prinosové dutiny, stredné ucho, zápaly mandlí, zápaly hrtana) a asi u 10 – 30 % detí zápaly dolných dýchacích ciest. U jasličkárov a škôlkarov je bežná chorobnosť vo frekvencii 6 – 8 infekcií dýchacích ciest v priebehu jesene a zimy. U starších detí (6 – 12 r.) vo frekvencii 2 - 4 epizódy infekcií dýchacích ciest s ľahším priebehom a dobrou odpoveďou na liečbu v priebehu jesenných a zimných mesiacov. Dôležitejší ako častosť týchto infekcií je však ich charakter,“ dopĺňa pediatrička.                                  

Nie je soplík ako soplík

Pre rodiča je náročné rozlíšiť, či nádcha, ktorú má jeho dieťa, je alergického alebo nealergického pôvodu, pretože prejavy sú takmer rovnaké. Pediatri odporúčajú nepanikáriť, len čo dieťaťu začne trochu tiecť z nosa.

Výraznejší a častejší kašeľ a soplík, ktorý nie je číry, však naznačujú, že ide o infekciu.

Vtedy treba dieťa určite nechať doma, aby v kolektíve jednak neroznášalo infekciu ďalej, ale aj preto, aby k nej nezískalo ďalšiu, pretože by sa priebeh ochorenia mohol skomplikovať - organizmus by musel na víťazstvo nad votrelcami vynaložiť oveľa viac energie.

„Vždy treba veľmi precízne posúdiť, či ide o infekciu v dôsledku nezrelej imunity, respektíve jej prechodného oslabenia, alebo o poruchu imunity. Preto je rozumné dať dieťa vyšetriť u detského lekára, ktorý zváži, či je nutné aj vyšetrenie u imunológa,“ hovorí MUDr. L. Želeňáková.

Je to chrípka?

Rodičia si dnes chtiac-nechtiac musia zvykať na to, že lekári ordinujú z veľkej časti po telefóne. Na druhej strane je aj pre dieťa výhodné, ak v období vrcholiacej chrípky nestrávi hodinu v čakárni medzi ďalšími chorými deťmi.

Chrípka má svoje typické príznaky a prejavy. Choroba nastupuje rýchlo, akoby bez varovania a prejavuje sa vysokou teplotou až horúčkou. Dieťa má nielen nádchu, ale môže ho aj bolieť hlava, bruško, svaly, hrdlo. Typický je aj suchý až bolestivý kašeľ a celková slabosť.

Vtedy je dôležitý pokoj, znižovanie horúčky a dostatok tekutín. Dieťa s chrípkou určite nepatrí do kolektívu. Nebezpečenstvo chrípky totiž spočíva v tom, že oslabuje sliznicu dýchacích ciest - otvára sa tak cesta pre baktérie a vírusy, ktoré môžu ľahko preniknúť ďalej do tela. Preto chrípku neraz sprevádzajú aj zápaly ucha, nosa, dutín, priedušiek a pľúc.

Ako podporovať detskú imunitu?

Nielen v chrípkovom období, ale priebežne a celoročne je dôležité podporovať imunitu dieťaťa. Nie však nasilu a umelo doplnkami výživy – tie sú vhodné až v záťažových obdobiach (jeseň, zima) a počas ochorenia. Inak je najlepšia prirodzená cesta.

Dôležitá je vyvážená strava obsahujúca všetky vitamíny, stopové prvky a vlákninu, dostatočný pitný režim (bez zbytočne pridaného cukru alebo kofeínu), ale aj dostatok spánku a pohybu. „Chorobnosť znižujú i pobyty pri mori a vo vysokohorskom prostredí,“ dopĺňa pediatrička z polikliniky Dr. Martinko.

V zime sú vhodné aj pobyty v soľnej jaskyni a dôležité je dbať na dobrú hygienu a dôkladné umývanie rúk. Detskej imunite prospieva rovnako otužovanie, čo zahŕňa primerané oblečenie, neprekurované priestory, pobyt vonku, vlažnú sprchu a saunovanie. Imunita dieťaťa postupne dozrie a vírusy budú mať čoraz menšiu šancu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.