Naučme deti byť samé sebou

Napísal Zuzana Bachratá 09. február 2023

V súčasnosti sa v spoločnosti čoraz častejšie skloňuje pojem byť autentický za každých okolností. Nepoužívať masky, ktoré sme v detstve nadobudli, aby sme vyhoveli svojim najbližším. Autenticita v sebe zahŕňa poznanie svojich silných a slabých stránok a konanie na základe svojho presvedčenia a hodnôt.

skupina_deti_1200x800

Deti sa rodia s prirodzenou autenticitou

Byť sám sebou je beh na dlhé trate. Vyžaduje si vyjsť zo svojej komfortnej zóny a byť k sebe úprimný, ako veci cítim, ako by som ich chcel. Nie ako to vyžaduje naše okolie. Udržanie vlastnej individuality a identity sa netýka len detí, ale každej vekovej kategórie. Podľa školskej psychologičky sa deti rodia s prirodzenou autenticitou, avšak ich prirodzená schopnosť byť samými sebou býva často ovplyvňovaná v procese výchovy a socializácie. „Jedným z významných dôvodov prečo deti strácajú túto schopnosť, je tlak okolia na prispôsobenie sa normám a očakávaniam spoločnosti. Deti často dostávajú od rodičov, učiteľov, priateľov ale aj zo strany sociálnych médií informácie o tom, čo by mali robiť, ako by sa mali správať, ako by mali vyzerať...Tieto informácie môžu byť pre deti častokrát mätúce a môžu viesť až ku strate vlastnej identity, vysvetlila školská psychologička Michaela Artemiou.

Prirodzená túžba každého dieťaťa je byť prijímané svojím okolím. Preto ďalším dôvodom straty autenticity býva strach z odmietnutia a neprijatia, ak sa cítia odlišne od svojich rovesníkov. „Táto obava môže viesť k prispôsobeniu sa a skrývaniu svojho skutočného prežívania,“ dodáva Michaela Artemiou.

Ukážte svojim deťom, že je normálne byť sám sebou

Byť sám sebou je základným predpokladom šťastného života. Kľúčovú rolu v tejto oblasti zohrávajú najmä rodičia, prostredníctvom ktorých sa učíme vnímať a komunikovať svoje pocity. Osvedčenou cestou, ako rodičia môžu prispieť k autenticite svojho dieťaťa, je vlastný príklad v každodennom živote. Prezentovať svoju vlastnú individualitu a pravdivo vyjadrovať svoje emócie, pocity a názory. „Rodičia môžu podporiť autenticitu u detí poskytovaním priestoru na sebaurčenie a sebavyjadrenie. Podporovať deti v ich záujmoch a aktivitách. To umožní deťom rozvíjať svoje záujmy a talent a posilní ich autentickosť a sebadôveru. Mali by byť otvorení pre názory a nápady svojich detí (aj keď môžu byť odlišné od ich vlastných názorov) a umožniť im, aby sa rozhodovali sami pre seba, samozrejme, v rámci bezpečných hraníc. Je tiež dôležité učiť deti, ako vyjadriť svoje pocity a myšlienky, ale aj byť ochotní im pomôcť v porozumení prežívaných emócií. Týmto sa deti naučia, ako komunikovať s ostatnými a vyjadrovať vlastné potreby, myslí si detská psychologička Michaela Artemiou.

Jednou z ciest ako podporiť úprimné prejavy detí v každodennom živote sú spoločenské hry. Pri hraní sa deti cítia uvoľnene. Je to čas, kedy  vám môžu porozprávať, čo všetko zažili, čo ich trápi, alebo čo sa im v ten deň podarilo. Jednoducho byť tu jeden pre druhého a zabaviť sa. Pridanou hodnotou je, že prostredníctvom hier dokáže dieťa spoznať nielen svoje reakcie na rôzne situácie, ale si ich aj naplno prežiť v bezpečnom prostredí domova.

Aj vďaka hre môže vaše dieťa spoznávať svoje emócie a nebáť sa ich prejavovať. Pravdivým prejavom v hre ukážeme najmenším členom rodiny, že každý z nás má v sebe silné a slabé stránky, s ktorými pracujeme celý život,“ myslí si Štepánka Zoubková, odborníčka na spoločenské hry zo spoločnosti Piatnik.


O spoločnosti Piatnik 

Spoločnosť Piatnik sa venuje výrobe hracích kariet, spoločenských hier a skladačiek puzzle. Medzi jej najznámejšie produkty patrí celosvetovo obľúbená hra Activity. Vďaka 190-ročným skúsenostiam pri výrobe hier či kariet spája tradíciu s modernými technológiami a využíva len tie najkvalitnejšie materiály. S celosvetovou ročnou produkciou 25 miliónov hracích kariet, 1 miliónom stolových hier a 1 miliónom skladačiek puzzle dokazuje, že spoločenské hry nestratili nič na svojej príťažlivosti. Prostredníctvom siete exkluzívnych partnerov spoločnosť Piatnik pôsobí v 60 krajinách sveta. Viac informácií nájdete na www.eshop-piatnik.cz

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.