Prekážková dráha v byte? Že sa nedá? Aha...

Napísal Kristína Chudá 10. január 2023

Prekážková dráha alebo opičia dráha je super hra nielen pre deti. Cieľom je koordinovať pohyb, rozvíjať hrubú aj jemnú motoriku, orientovať sa v priestore a precvičovať si pamäť. A vo finále je to super zábava. Ako to ale urobiť? Stačí, keď máte doma dostatok priestoru.

freepik_playground_home23

Zdroj foto: Freepik

Väčšina detí miluje skákanie a preliezanie, takže vám nič nebráni vytvoriť si niečo také aj doma. Je to ľahké a efektívne. Pozor len pri výbere vhodných vecí, aby sa deti nezranili. Inak je to vážne len na vašej fantázii. Prekážková domáca dráha by mala byť hlavne ľahko vyrobiteľná.

Na prípravu vám stačí asi 20 minút, avšak baviť sa s ňou môžete pokojne 2 hodiny alebo celý deň s prestávkami. Dieťa vydá množstvo energie a to je len dobre. Po hre mu bude skvele chutiť.

Čo budete potrebovať?

1. Veci, ktoré sa dajú preskočiť, podliezť alebo preliezť

Penové rohože, vankúše, laná, švihadlo, stabilné kusy nábytku (menšie stoličky, taburetky), papierové taniere, pokrievky, laserové bludisko, gumu na cvičenie alebo varešky, to všetko môžete použiť ako prekážku.

Ako si vyrobiť laserové bludisko? Budete potrebovať krepovú dlhú papierovú reťaz. V podstate ide len o to, prilepiť krepový papier na stenu cik-cak vzorom, tam a späť, vysoko a nízko. Cieľom je vytvoriť „labyrint“, ktorým sa vaše dieťa bude „brodiť“ k cieľu, ako napríklad laserové bludisko, ktoré často vidíte v špionážnych filmoch.

A čo s gumou na cvičenie? Natiahnite ju napríklad v chodbe a pripevnite o kľučky a švihadlo natiahnite cez dve stoličky. Cez tieto prekážky sa dá skvele preliezať. Ako preliezačka poslúži aj sušiak na bielizeň. Máte doma nejaké plechovky od piva? Môžete ich rozostaviť na striedačku tak, aby medzi nimi dieťa mohlo kľučkovať – žiadna nesmie spadnúť.

2. Veci, ktorými sa dá preliezať: Sušiak na bielizeň alebo dve stoličky sa dajú prehodiť dekou alebo plachtou a hneď máte vyrobený tmavý tunel. Pokojne môžete použiť aj spacák, do neho dieťa musí vliezť a zase vyliezť. Môžete mu stopovať čas, za ako dlho to zvládne. Skvelú službu vám urobia aj PET fľaše naplnené vodou, z ktorých vyrobíte kolky na prebiehanie.

3. Veci, ktorými sa dá hádzať (a do ktorých sa dá hádzať): Určite máte doma nejakú použitú škatuľu, a pokiaľ ich máte viac, tým lepšie. Postavíte ich za seba a dieťa sa bude postupne do cieľov triafať napríklad loptičkou alebo guľou z papiera.

4. Veci, s ktorými sa dá chodiť: Celkom náročná je chôdza (alebo skoky) s pingpongovou pálkou, na ktorej je položená loptička. S tým musí dieťa preliezť alebo preskočiť prekážku tak, aby loptička nespadla na zem.

5. Veci, po ktorých sa dá prechádzať: Vonku je to síce jednoduchšie vyrobiť, ale ide to aj doma. Nájdite si dva pevné predmety, môžete použiť najťažšie knihy z knižnice. Postavíte ich tak, aby ste cez ne mohli položiť napríklad drevenú dosku na cesto (alebo čokoľvek pevného a stabilného). Aj keď to bude krátke, nevadí, dieťa cez to musí prejsť a nespadnúť.

Prekážky môžete obmieňať, aby sa deti nezačali nudiť. Určite je dobré stanoviť pravidlá hry a akýsi bodový systém. Za každú splnenú úlohu dieťa dostane určitý počet bodov, za nesplnenú úlohu mu body „vezmite“. Aby sa aj dospeláci zapojili do hry, môžete zo seba urobiť jednu z prekážok – nechajte dieťa, aby sa pokúsilo do vás trafiť loptičkou (mäkkou, samozrejme). To, že sa zapojíte, pravdepodobne zvýši záujem detí o hru. Hra má veľa variantov, môžete tiež vymyslieť dobrodružnú hru na superhrdinu alebo hľadanie pokladu.


https://www.itsalwaysautumn.com/diy-hallway-laser-maze-indoor-fun-for-kids.html

https://www.fatherly.com/play/how-to-build-an-obstacle-course-living-room/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.