Základné pravidlá ochrany v chrípkovom období

Kvapôčková nákaza sa šíri rýchlejšie v detskom kolektíve aj napriek našej snahe deti ochrániť pred ochorením, objavuje sa kýchanie, kašeľ a zvýšená teplota.V tomto ročnom období postihuje chrípka spravidla 15% obyvateľstva. K prepuknutiu chrípky stačí niekoľko hodín až maximálne dva týždne. 

dievca_teplomer

Známe sprievodné javy sú únava, niekedy suchý kašeľ a teplota, ktorá pri deťoch veľmi rýchlo môže "vybehnúť" až do 39 – 40°C. Najväčšiu chybu robia rodičia pri prudkom stúpnutí teploty, že sa ju snažia znížiť liekmi. Teplota nie je choroba, ale sprievodný signál a telo sa ňou bráni vírusu či baktérii. Je to prirodzený boj imunitného systému s infekciou. Imunitný systém sa u detí vytvára do siedmich rokov a práve preto do tohto obdobia mávajú deti s ochorením pravidelne zvýšenú teplotu. Napriek tomu, že deti sú dnes pravidelne zaštepené proti typickým detským infekčným chorobám, ktoré sprevádzali horúčky, obava z horúčky stále pretrváva.

Zvýšená teplota
U detí považujeme zvýšenú teplotu nameranú pod pažou do 38°C a v konečníku do 38,5°C. Pri takejto teplote, nie je potrebné podávať lieky. Pre organizmus je lepšie, keď zabojuje a vybuduje si kvalitný imunitný systém. Zvýšenú teplotu sledujte každú hodinu prípadne každú druhu hodinu

Horúčka
O horúčke môžeme hovoriť ak nameraná teplota pod pažou presiahne 38°C a v konečníku 38,5°C. V takomto prípade, je dobré mať v lekárničke lieky alebo pri menších deťoch sirupy na zníženie teploty. Dávkovaním sa riaďte podľa návodu na škatuľke!

Dvadsať minút po podaní lieku skontrolujte dieťaťu teplotu či teplota klesla. Skontrolujte ju aj napriek tomu, že dieťa zaspalo vyčerpané horúčkou. Deti sú citlivé na pokles tekutín a hrozí nebezpečenstvo prehriatia nervovej sústavy, ktoré je sprevádzané kŕčmi a bezvedomím. Mimoriadne nebezpečné riziko je pri deťoch do troch rokov.

Na záver vám ponúkame základné pravidlá ochrany v chrípkovom období:

- vyhýbajte sa miestam s väčšou koncetráciou ľudí (škôlka, autobus, električka...)
- často dieťaťu umývajte ruky a dbajte, aby si ich nepchalo do úst
- častejšie vetrajte miestnosti
- upravte stravovacie návyky obohatené o vitamíny

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.