Deťom Vincentka pomáha od narodenia

Napísal PaperLife 07. november 2022

Značná časť dospelých sa s Vincentkou stretáva v detskom veku a potom ich už sprevádza po celý život. Deti si Vincentkou pomáhajú preventívne pri posilňovaní imunity, ale používajú ju aj na liečenie akútnych a chronických chorôb.

vincentka_detsky-program

Keďže Vincentka je všeliek použiteľný pri veľkom množstve indikácií pre dospelých, možno povedať, že rovnako to platí aj pre deti. Používa sa v podstate pri tých istých chorobách, pravda oveľa opatrnejšie a v nižšich koncentráciách. Pre šetrnejšie aplikovanie u detí vyvinula Vincentka niektoré pomôcky a lekári odporúčané postupy. Informuje o tom Jan Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s.

Junior už od 0 rokov

,,Medzi naše vylepšenia pre deti patrí VINCENTKA NOSOVÝ SPREJ JUNIOR HYPOTONICKÝ, určený pre vekovú kategóriu 0 až 3 roky. Pre staršie deti a dospelých je určený VINCENTKA NOSOVÝ SPREJ STANDARD HYPOTONICKÝ. Obsah oboch sprejov je absolútne totožný. Je ním iba čistá minerálna voda Vincentka získaná z vrtov v Kúpeľoch Luhačovice z prírodného liečivého zdroja. Rovnaká je plnená i do sklenených fliaš, z ktorých ju môžu spotrebitelia dolievať do fľaštičky od spreja a opakovane používať. Aký je teda rozdiel v prevedení sprejov? Oproti STANDARDU  má JUNIOR nižší tlak rozprašovača, užší koniec aplikátora a polovičnú dávku – jedno streknutie má cca 0,05 ml.  Dávkovanie je podľa potreby, ale denná dávka nie je obmedzená. Nosový sprej JUNIOR s menším tlakom a menšou veľkosťou aplikátora vyvinula firma Vincentka pre špeciálne potreby menších detí. Určený pre novorodencov, malé deti a možno ho použiť už pri dojčatách. Tu je potrebná veľká opatrnosť pri aplikácii z dôvodu možného poranenia dieťaťa. Najlepšie je použiť aplikátor v tesnej blízkosti nosa tak, aby sa nezasúval do nosovej dierky,“ vysvetľuje J.Šumšal.

Alternatívne kvapkadlo

Použitie nosového aplikátora u detí vo veku 0 až 6 mesiacov je možné nahradiť použitím kvapkadla (nie je súčasťou balenia) v prípadoch, keď dieťa horšie znáša sprejovú aplikáciu pomocou nosového aplikátora.  Pri použití kvapkadla odskrutkujte nosový aplikátor, naberte potrebné množstvo obsahu (max. 1 ml) a aplikujte do každej nosnej dierky 1 kvapku.

Ako účinkuje sprej

Vincentka je účinná pri rôznych formách aplikácií. Medzi najúčinnejšie patria preplachovanie dutín a inhalovanie. Sprej je však jednoznačne najpraktickejší a najobľúbenejší. Môžete ho nosiť pri sebe a aplikovať vždy v prípade potreby. Hypotonický nosový sprej slúži na prevenciu ochorení nosovej sliznice a hygienu nosných dutín. Chráni proti nachladnutiu, chrípke, alergickej nádche, posilňuje obranyschopnosť, zvlhčuje, čistí nosnú sliznicu a napomáha odstraňovaniu hlienov. Prípravok pomáha udržiavať fyziologickú čistiacu schopnosť nosovej sliznice (funkciu riasinkového epitelu), keďže umožňuje optimálne fungovanie tzv. slizničnej imunity ako primárnej obrany pred infekciou.

,,Rozprašovanie Vincentky až na jemné čiastočky – aerosol, mnohonásobne zväčšuje aktívnu plochu, na ktorej pôsobí a rozpúšťa hlieny. Ide tu o užívateľský komfort, ale aj o to, že mechanizmus takéhoto pôsobenia prináša rýchlejšiu úľavu. Pomocou spreja a jeho aplikátora vieme dopraviť Vincentku na miesto, kde potrebujeme aby rýchlo pôsobila. Teda tam kde vznikajú hlieny a kde spôsobujú nepriechodnosť nosových dutín pre dýchanie,“ vysvetľuje J.Šumšal.

Prečo Vincentka uvoľňuje dýchanie

Vincentka zlepšuje dýchanie, pretože oxid uhličitý a soli obsiahnuté v tejto minerálke, majú schopnosť rozpúšťať hlieny. Vincentka napomáha hojeniu sliznice, pretože je pre organizmus fyziologicky prirodzená. Má osmocitu podobnú ako ľudský organizmus. Práve na princípe osmózy pomáha Vincentka prirodzene uvoľniť opuch nosovej sliznice a obnoviť priechodnosť nosa.

Inhalovanie Vincentky je liečbou i prevenciou

Inhalačná terapia je prirodzenou súčasťou liečby rôznych ochorení dýchacej sústavy. Oxid uhličitý a soli vo Vincentke majú schopnosť rozpúšťania hlienov. Inhalácia Vincentky má lokálny antiseptický účinok, ktorý spôsobuje síra v oxidovanej aj redukovanej forme. Ďalej voda znižuje množstvo hlienu pri hypersekrécii, pôsobí aj ako expektorans – hlien je redší a ľahšie sa odkašliava. Inhalácie pomáhajú ako prevencia, aj ako súčasť liečby. Dospelí aj deti sú pri preventívnej inhalácii menej chorí a inhalovanie pomáha aj proti zhoršovaniu astmy a alergie.

Naparovanie nie je inhalácia, ale tiež pomáha, ale hlavne pri ochoreniach horných dýchacích ciest. Je to tým, že pri naparovaní sú vdychované čiastočky oveľa väčšie ako pri inhalovaní a tie sa nedostanú hlboko do pľúc. Pri inhalovaní ide o veľmi malé čiastočky vo forme hmloviny, ktoré zasiahnu aj tie najvzdialenejšie pľúcne oblasti - pľúcne mechúriky, čím pôsobia aj na dolné dýchacie cesty.

Kedy inhalovať?

Najlepší čas na inhaláciu je večer, v pokoji a popri tom môžete pozerať televíziu. Deti vnímajú čas inak a 10 minút pre nich môže byť veľmi dlhá doba. Na to nezabúdajte a snažte sa ich zabaviť. Tu sú často limitujúce možnosti inhalátora. Malé deti nie vždy dobre znášajú nasadenie masky inhalátora, alebo im vypadáva náustok. Náustok je vhodný pri intenzívnej starostlivosti o hrtan, priedušnicu a priedušky. Používa sa pri kašli, laryngitíde, astme a pod. Maska je univerzálnejšia - pri vdychovaní nosom hmlovina pôsobí najmä na horné dýchacie cesty, pri vdýchnutí ústami zasa na dolné. Pri najmenších deťoch, starých alebo mentálne postihnutých ľuďoch, je lepšie inhalovať s maskou, i pre dolné dýchacie cesty.

Ako inhalovať?

Na účinnosť inhalácie má vplyv i poloha tela a spôsob dýchania. Trup by mal byť čo najviac vzpriamený, aby sa otvorili dolné dýchacie cesty. Dojčatá treba držať vzpriamene, chrbtom opreté o hruď rodiča. Malé deti je dobré posadiť si do lona. Veľmi malé alebo choré deti môžu inhalovať aj poležiačky, prípadne počas spánku. Masku inhalátora im pridržujte pri tvári. Začíname pomalým a hlbokým nádychom nosom (len s maskou) alebo ústami, nasleduje krátka dychová pauza, aby sa liečivo stačilo usadiť na stenách dýchacích ciest a neodišlo pri výdychu, pokračujeme dôkladným výdychom ústami a končíme krátkou dychovou pauzou.

V akom období roka inhalovať

Záleží to na druhu problémov. Astma a iné chronické pľúcne choroby si vyžadujú  celoročné inhalovanie. Pri alergiách na roztoče a zvieratá sa ťažkosti zhoršujú vo vykurovacej sezóne, ale možno inhalovať i celoročne. Pri častej chorobnosti a sklonom k infekciám dýchacích ciest sa odporúča inhalovať od jesene do jari, minimálne v obdobiach rôznych epidémií. Pri alergiách na pele a plesne sa inhaluje počas celého obdobia kvitnutia, či výskytu konkrétneho alergénu.

Rodina Vincentky

Vincentka v spolupráci s poprednými špecialistami vyvinula celý rad ďalších produktov ako sú nosné spreje, sirupy, pastilky, zubné pasty, hydratačné krémy alebo koncentrát k preplachu nosových dutín Vincentka Nasalis. Všetky sú v hodné aj pre deti, niektoré však až pre staršie a v iných dávkovaniach -podľa priloženého návodu.

Detský program

Návšteva lekára môže byť pre deti stresujúcim zážitkom. Ale ak ich v čakárni vítajú rozprávky o dinosauroch, omaľovánky, hlavolamy, či diplomy za statočnosť, deti sa môžu zabaviť a ponoria sa do priateľského prostredia, ktoré majú radi. Takéto materiály vytvorila aj akciová spoločnosť Vincentka, ktorá vytvorila zábavný program pre deti, ktorý im skráti čakanie u lekára.

Viac informácií je na www.vincentka.cz.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.