Sluch bábätka

Tušili ste, že už novorodenec je schopný cítiť a vnímať rytmus? Niektoré štúdie tvrdia, že zmysel pre rytmus je vrodený. Už dávnejšie sa potvrdilo, že nenarodený plod je schopný spracovať zvuky už tri mesiace pred narodením; a rozoznať od seba rodný jazyk od cudzieho.

mother_baby_1200x800

Na základe najnovších štúdií, je zmysel pre rytmus vrodený a novorodenci sú schopní vnímať takt. Takéto štúdie malých detí sú vždy problematické a diskutabilné. Tým vedcov, pod vedením profesora hudby z Amsterdamu Henkjana Honinga , a Istvána Winklera z Psychologického ústavu v Budapešti, použili najmodernejšiu technológiu na niekoľkodňových novorodencoch.

Každý novorodenec s matkou, mal prideleného jedného dospelého dobrovoľníka. Celý projekt bol založený na monitorovaní mozgovej aktivity detí pri počúvaní rockovej muziky. Reakcie mozgu snímal EEG prístroj, za pomoci elektród umiestnených na hlavičkách detí. Hudba bola prenášaná chvíľami s prerušením; načo reagoval mozog podobne, ako mozog dospelých poslucháčov.

Pravidelný rytmus rockovej hudby sa dá predvídať, a práve tá odchýlka v podobe pauzy vyslala signál do EEG prístroja. Predchádzajúce experimenty, ktoré nemali taký citlivý prístroj tvrdili, že dieťa je schopné rozoznať rytmus až vo veku 4 až 6 mesiacov. Nové výsledky dokazujú, že rytmus môže byť vrodená predispozícia zakorenená hlboko v mozgu; a zároveň si kladú otázku, či je hudba len vedľajším produktom reči. Odporcovia tohto názoru avšak tvrdia, že plod sa môže naučiť rytmus od posluchu.

Celý výskum bol zameraný na včasnú diagnostiku budúcich problémov dieťaťa, pri rozvoji reči a komunikácii.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.