Ako naučiť deti bicyklovať a na čo všetko treba myslieť?

Napísal Dominika Blchová, PoctiveSEO.sk 28. jún 2022

Jazda na bicykli je jednou z dôležitých zručností dieťaťa. Bicyklovanie môže naučiť vaše ratolesti, stať sa nezávislejšími, dať im pocit slobody a samozrejme, dopriať im pohyb. Proces učenia môže zahŕňať niekoľko nárazov, škrabancov a možno občasné záchvaty hnevu.

1_28622_unplash

Celkovo je to jeden z tých najvzrušujúcejších zážitkov, ktoré môžu rodičia a ich deti zažiť. Ak ste sa rozhodli naučiť vaše deti jazdiť na bicykli, no neviete, ako začať, máme pre vás niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu pripraviť deti na ich prvú jazdu.

Prečo by sa mali deti naučiť bicyklovať?

S rýchlym pokrokom v technológii môže byť pre rodičov niekedy ťažké priviesť deti do prostredia skutočného sveta. Bicyklovanie je nielen zábavná aktivita, ale prináša aj mnoho výhod pre fyzické a psychické zdravie a rovnováhu.

Telo a myseľ

Ako každá iná fyzická aktivita a šport, aj bicyklovanie je zdravým návykom. Vo všeobecnosti sa odporúča venovať sa aspoň hodinu denne nejakej fyzickej aktivite. A preto bicyklovanie určite patrí k jedným z najlepších aktivít, ktoré pre ne môžete vybrať.

●      Spolu so zdravou výživou pomáha posilňovať detský organizmus, posilňuje ich svaly a štruktúru kostí.

●      Keďže je cyklistika na rozdiel od futbalu alebo atletiky nenáročný šport, nezaťažujú sa pri nej kĺby.

●      Pobyt vonku na čerstvom vzduchu posilňuje celkový imunitný systém.

●      Jazda na bicykli zlepšuje aj kardiovaskulárne zdravie, podporuje dýchací systém a znižuje výskyt obezity, ktorá je jedným z hlavných problémov, ktoré v dnešnej dobe deti postihujú.

●      Jazda na bicykli zlepšuje ich koordináciu, rovnováhu aj koncentráciu.

●      Vďaka bicyklovaniu si deti môžu prečistiť myseľ, uvoľniť napätie a lepšie zaspať.

●      Bicyklovanie zvyšuje sebavedomie detí, stanú sa sebestačnými a taktiež si vypestujú zdravý vzťah ku sebe samým.

Tip: Naučte deti používať detské hodinky, vnímať čas, aby sa vedeli vrátiť domov vtedy, keď treba.

Súťaživosť

Cyklistika deti naučí nielen súťažiť, vyhrávať a prehrávať, vážiť si víťazstvá a prehry, ale podporuje aj ich úsilie, vytrvalosť, tímovú prácu a vôľu.

Rešpekt

Bicykle sú skvelým nástrojom na zvýšenie environmentálneho povedomia u detí. Ak je to možné, povzbudzujte deti k tomu, aby namiesto auta alebo autobusu využili bicykel, či už je to na nákup, cestu do školy alebo akúkoľvek inú aktivitu.

Bicyklovanie povzbudzuje deti, aby si chránili a vážili prírodu. Je to dobrá príležitosť naučiť ich, že je potreba rešpektovať životné prostredie, nezahadzovať odpadky, nerušiť zver a zanechať čo najmenšiu enviromentálnu stopu.

Bicyklovanie v meste a na ulici ich môže naučiť a oboznámiť s pravidlami cestnej premávky a všetkými ostatnými pravidlami spolunažívania a rešpektu voči ostatným cyklistom, športujúcim, chodcom aj vodičom.

Koncentrácia

Cyklistika taktiež zvyšuje koncentráciu, pretože musia neustále venovať pozornosť svojmu okoliu a zároveň ich učí trpezlivosti a tolerancii, čo sú veľmi dôležité faktory pri ich vzdelávaní a rozvoji.

Socializácia

Deti radi trávia čas so svojimi rodičmi, starými rodičmi a zvyškom rodiny. Milujú voľnosť, vďaka čomu môže byť bicyklovanie skvelou rodinnou voľnočasovou aktivitou.

Tráviť čas so svojimi rovesníkmi je pre deti rovnako dôležité ako blízkosť rodičov. Tento spôsob socializácie je nevyhnutný pre ich rozvoj. Bicyklovanie pomáha zlepšovat’ ich komunikačné schopnosti a dáva im príležitosť nájsť si nových priateľov, zdieľať svoje názory a tajomstvá, diskutovať o svojich problémoch a spoločne sa zabávať. Radosť z jazdy v skupine môže byť niekedy ešte viac obohacujúca než jazda osamote.

Inšpirácia: Prečo a ako učiť deti bicyklovať?

Aký je správny vek na učenie dieťaťa jazdy na bicykli?

Na túto otázku neexistuje správna odpoveď. Každé dieťa je iné a treba k nemu pristupovať individuálne. Niektoré deti zvládnu jazdu už v druhom roku, niektoré o niečo neskôr. S učením sa bicyklovať je však spojená aj emocionálna stránka, keď má okolo 4-6 rokov. Toto je vek, keď sú deti otvorenejšie skúšaniu nových vecí a neboja sa zlyhania alebo zranenia. Existuje však mnoho možností, ako začať.

Odrážadlá

Detské odrážadlá sú obľúbené dopravné prostriedky pre tých najmenších. Sú to menšie bicykle bez pedálov, ktorých princíp spočíva v tom, že sa deti učia sami šliapať. Pri odrážadle nepotrebujete uplatňovať žiadne techniky učenia, pretože deti prídu sami na to, že na pohyb potrebujú zapojiť nohy a odrážať sa od zeme. Vďaka odrážadlu môže byt' prechod na bicykel jednoduchší. Vhodnejšie sú kvalitnejšie modely z ocele alebo hliníkových materiálov. Na rozdiel od tých s plastovou verziou majú dlhšiu životnosť.

Výhody odrážadiel:

●      Zvládnutie a pochopenie podstaty rovnováhy a koordinácie pohybov

●      Pri odrážaní sa naberá sila do nôh a aj celého tela

●      Nespoliehať sa len na oporu vlastných nôh – tie ich „brzdia“ a znemožňujú celkový komfort

●      Široké miesto na sedenie dokáže vplývať na zdravý vývoj bedrových kĺbov a odrážanie pôsobí priaznivo na posilnenie imunity

●      Vhodný spôsob športovania už v útlom veku

Prechod na bicykel

2_28622_pixabay

Pár mesiacoch po tom, ako vaše dieťa nazbieralo skúsenosti na odrážadle a užilo si veľa zábavy, je pripravené prejsť na niečo zložitejšie, teda bicykel. Ak sa vám nezdá, že prišiel ten správny čas, za začiatok môžete použiť trojkolesové kolobežky alebo bicykle s pomocnými kolesami. Veľa zábavy a skúseností získajú aj jazdou na detských šlapadlách a motokárach, ktoré tiež môžu poskytnúť prípravu na jazdu na bicykli. Potom je už dieťa dostatočne sebavedomé a nie je sa čoho báť.

7 tipov ako naučiť deti bicyklovať

Čo treba mať na pamäti ešte predtým, ako začnete dieťa učiť jazdiť na bicykli?

1. Uistite sa, že vaše dieťa je emocionálne pripravené

Nie všetky deti budú zároveň pripravené naučiť sa novú zručnosť. Doprajte dieťaťu čas a ani ho do ničoho nenúťte. To môže spôsobiť, že nebude javiť o jazdu záujem alebo že sa jej bude obávať.

2. Výber bicykla

Rodičia sa často rozhodnú pre bicykel, ktorý by mohol vydržať aj ďalšie roky. Avšak učenie sa novej zručnosti na bicykli, ktorý je pre vaše dieťa príliš veľký, môže byť kontraproduktívne.

3. Bezpečnostné vybavenie

Bezpečnosť je prvoradá a pri učení sa jazdy na bicykli mimoriadne dôležitá. Nech sa už vyberiete kamkoľvek, dieťa by malo mať správnu prilbu a ďalšie ochranné vybavenie, ako napríklad chrániče lakťov a kolien či rukavice. Prilba chráni najzraniteľnejšiu časť tela a mala by tesne priliehať na hlavu. Preto je nutné správne ju nastaviť. Samozrejmosťou sú aj reflexné prvky, pestré farby aj oblečenie. 

4. Výber miesta

3_28622_pixabay

Začať jazdiť môžete vo vašej záhrade, na parkovisku alebo si nájsť pokojnú cestu, ktorá deťom umožní sústrediť sa a jazdiť bez akéhokoľvek tlaku okolia. Neučte dieťa jazdiť na bicykli na rušnej ulici. Vyhýbajte sa aj miestam s kopcami a hrboľatou cestou. Dieťa by si mohlo ublížiť a bicyklovanie by sa mu mohlo zdať príliš náročné. Najlepší na jazdu je asfalt a keď už bude dieťa vedieť lepšie bicyklovať, môžete začať vymýšľať trasy aj cez les a lúky.

Najlepším miestom pre prvé jazdy na bicykli, kolobežke, ale aj odrážadle sú dopravné ihriská, kde sa deti okrem jazdy na bicykli zoznámia aj s dopravnou prevádzkou.

5. Kontrola a stav bicykla

Nezabúdajte ani pravidelne kontrolovať stav bicykla. To by malo zahŕňať kontrolu pneumatík, skrutiek, premazanie reťazí a nastavenie brzdových doštičiek. Kontrolu určite nikdy neodkladajte, pretože aj v tomto prípade ide o bezpečnosť dieťaťa.

6. Buďte trpezliví

Na celý tento proces by ste sa mali obrniť veľkou dávkou trpezlivosti. Na dieťa nevyvíjajte príliš veľký tlak a ani naň nekričte. To ho určite motivovať nebude a na bicykel by si pravdepodobne nejaký ten čas nesadlo. Od začiatku netreba čakať veľké zázraky a jazda na bicykli si vyžaduje tréning každý deň. Snažte sa dieťa pri každom pokroku pochváliť, užívajte si spoločný čas a teste sa z každého úspechu.

7. Základy teórie

Aj k bicyklovaniu sú potrebné nejaké teoretické znalosti. A tie by ste mali dieťaťu čo najjednoduchšie vysvetliť, aby pochopilo, ako bicykel funguje, ako ho správne riadiť a ako reagovať v rôznych situáciách. Urobte tak ešte pred prvou jazdou. Zoznámte dieťa s pedálovaním, so správnym riadením a brzdením. Naučte a ukážte mu, ako šliapať, spomaliť a zastaviť.

8. Zábava

V neposlednom rade nezabúdajte na to, že dieťa si berie príklad najmä od svojich rodičov. Ak už vie ovládať bicykel a dokáže na ňom udržať rovnováhu, tak vytiahnite bicykel aj vy a zabávajte sa spolu. Skúste vymýšľať rôzne aktivity, vyberte sa do prírody, urobte si preteky, vydajte sa na dlhšie trasy po dedine alebo meste alebo cyklovýlety.

Mohlo by vás zaujímať: Chystáte sa na prvú cyklodovolenku? V tom prípade by ste mali myslieť aj na prepravu bicyklov autom. Vyberte si kvalitné strešné nosiče alebo nosiče za auto, aby ste mali v kufri auta viac miesta na batožinu a zvýšili bezpečnosť na ceste

Bezpečnosť a čo treba mať na pamäti

4_28622_pixabay

Aj keď má bicyklovanie veľa výhod a udržiava deti zdravé, je povinné dodržiavať bezpečnostné pokyny:

●      Väčšina bicyklov je navrhnutá a vyrobená na základe určitých noriem. Odporúčame preto vždy zvoliť radšej certifikované produkty, ktoré spĺňajú normy EÚ a zaručujúce bezpečnosť

●      Uistite sa, že vaše dieťa používa pri každej jazde prilbu

●      Deti môžu skončiť pádom s odretými kolenami a modrinami, čo môže byť niekedy riskantné

●      Zabezpečte pravidelnú údržbu bicykla, aby mohol fungovať čo najlepšie

●      Oboznámte svoje dieťa s časťami bicykla, rôznymi problémami, s ktorými sa môže počas bicyklovania stretnúť, ako aj tipmi, ako v prípade núdze zvládnuť postarať sa o seba aj o bicykel

Ako vybrať vhodný bicykel pre deti?

5_28622_unsplash

Aby ste deťom pomohli zamilovať sa do bicyklovania, výber správneho detského bicykla je prvá vec, ktorú by ste v tom prípade mali urobiť.

Veľkosť

Jedným z najdôležitejších aspektov pri kúpe bicykla je výber správnej veľkosti. Za východiskový bod sa berie veľkosť kolies a od nich sa odvíjajú ďalšie parametre. Štandardne sa detské bicykle vyrábajú vo veľkostiach 12”, 16”, 20”, 24” a 26” (palcov). Ak kupujete bicykel na e-shope, použite orientačnú tabuľku veľkostí, ktorú by ste mali nájsť v popise pri každom bicykli. Ideálne je však pred kúpou nechať dieťa bicykel vyskúšať a následne zvoliť vhodnejšiu veľkosť.

12” detské bicykle

12 palcové detské bicykle sú ideálne pre najmenších jazdcov, určené pre deti od 2 do 4 rokov a pre výšku od 80 do 95 cm. Tu sa môžete rozhodnúť, či zvolíte ešte odrážadlo alebo rovno klasický bicykel. K ich základnej výbave patria pomocné kolieska.

14” detské bicykle

14" bicykel je veľkosťou vhodný pre 3 až 5-ročné deti s výškou od 95 až 115 cm a vzdialenosťou rozkroku od zeme 40 až 50 cm.

16” detské bicykle

Asi od 5 roku je potrebné zvoliť 16 palcový detský bicykel. Aj tu nájdete pomocné kolieska a jednoduché ovládanie, pretože väčšina malých jazdcov začína s cyklistikou okolo 5 - 6 roku. Tento typ bicykla je vhodný pre deti od 100 – 125 cm a vzdialenosťou pásu od zeme 45 – 55 cm.

20” detské bicykle

Sú určené pre deti vysoké 105 - 135 cm a vhodné pre deti vo veku 5 - 9 rokov. Bicykel má už voľnobeh a môže byť vybavený prehadzovačkou a pákovými brzdami. Dieťa tak bude mať oveľa väčšiu istotu, že má bicykel pod kontrolou.

24” detské bicykle

Sú určené pre deti od 120 do 155 cm a s výškou pása 60 – 72 cm, ktoré ešte nedosiahnu na veľkosti bicyklov pre dospelých. Tieto detské bicykle majú zväčša jednoprevodník s prehadzovačkou, tak ako u 20” modelov, čo zaručuje, že malí jazdci sa môžu naplno venovať zlepšovaniu techniky a tráviť tak čas na čerstvom vzduchu. Tento typ bicykla sa hodí pre deti a juniorov vo veku od 9 do 12 rokov.

26” detské alebo juniorské bicykle

Tieto bicykle sú určené pre deti vo veku 11+, ktorých výška presahuje 145 cm. V tejto kategórii si môžete vybrať z detského 26” bicykla alebo rovno siahnuť po dospeláckych 27,5” bicykloch. Priemer 27,5", ktorý ponúka už slušnú rýchlosť s dobrou ovládateľnosťou.

Tip: Cykloturistika s deťmi, ako sa na ňu pripraviť.

Ďalšie faktory, ktoré treba zvážiť:

●      Výška rámu

●      Materiál rámu

●      Výška sedadla a riadidiel

●      Brzdy

●      Typ kolies

●      Farba, motív a doplnky

Pri výbere bicykla nezabúdajte na to, že veľkosť bicykla a jeho ovládanie by mali zodpovedať potrebám a schopnostiam dieťaťa, nie naopak.

Záver

Ak sa vaše deti chystajú bicyklovať alebo trénovať bicyklovanie, musí ich to baviť. Bicykel by sa nemal stať povinnosťou, ale skôr zábavou, ktorá je súčasťou ich rozvoja, spôsobom učenia a dôvodom tráviť čas s rodinou a priateľmi na čerstvom vzduchu.

Bicyklovanie je aktivita, ktorá má dieťaťu prinášať radosť. V útlom veku je dôležité, aby dieťa malo k pohybu vybudované zdravé základy. Ak dieťa učíte bicyklovať, buďte k nemu ohľaduplní, trpezliví a láskaví. Buďte mu vzorom a ukážete, že šport je zábavný.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.