Dokáže homeopatia zmierniť priebeh ovčích kiahní?

V 90% prípadoch postihujú ovčie kiahne deti mladšie ako 10 rokov. Ako každé vírusové ochorenie, aj ovčie kiahne si nevyžadujú antibiotickú liečbu vo svojej obvyklej forme a s vhodnou liečbou, ktorej cieľom je najmä zmiernenie príznakov, sa preliečia do 10 dní.

ovcie_kiahne

Čo sú ovčie kiahne?

Ovčie kiahne sú infekčné ochorenie detského veku. Spôsobuje ho vírus patriaci do skupiny herpes vírusov. Sú veľmi nákazlivé a prichádzajú v epidemických vlnách, najčastejšie začiatkom jari a/alebo začiatkom leta. Po infekcii nasleduje inkubačná doba 10 až 21 dní, počas ktorých dieťa nevykazuje žiadne príznaky.

Následne dostane horúčku, zvyčajne strednú (do 38°C), niekedy sa pridruží aj bolesť hlavy. Na koži sa dieťaťu objaví začervenanie, ktoré sa rýchlo rozvinie do mäkkých vezikúl obklopených červenou obručou. Majú priemer troch až štyroch milimetrov s ú naplnené čírou tekutinou, podobnou kvapkám rosy, ktorá sa neskôr zakalí. Tieto pupienky sú sprevádzané silným svrbením. Erupcia sa môže vyskytnúť v niekoľkých po sebe nasledujúcich vlnách. Najprv sa vyskytuje na krku, hrudníku, žalúdku alebo chrbte a môže postupne pokrývať celé telo vrátane tváre, pokožky hlavy, vnútra úst a slizníc pohlavných orgánov. Výnimkou sú dlane a chodidlá.

Ako sa prenáša?

Vírus ovčích kiahní je obzvlášť nákazlivý. Šíri sa priamym kontaktom s vezikulami alebo nepriamo cez znečistené predmety alebo povrchy. Prenáša sa aj dýchacími cestami, pri vdýchnutí kvapôčok slín vypustených nositeľom. Infekcia sa vyskytuje 2 až 4 dni pred objavením sa vyrážky a asi týždeň, kým pľuzgiere nezaschnú a nepokryjú sa chrastou.

Ako pôsobí homeopatia na dieťa s ovčími kiahňami?

Ako pri každej vírusovej infekcii, ani na liečbu ovčích kiahní nie sú antibiotiká potrebné (pokiaľ nedôjde ku komplikáciám). Po konzultácii sa homeopatický lekár zvyčajne zameria na liečbu každého symptómu. Najčastejšie predpíše vhodné homeopatiká na potlačenie horúčky, potlačenie vyrážok, zmiernenie svrbenia a následne ošetrí pľuzgiere, keď sa dostanú do štádia chrastavitosti. Zároveň odporučí lokálne antiseptiká, aby sa zabránilo sekundárnej infekcii vezikúl.

Ako znížiť svrbenie ovčích kiahní a vyhnúť sa zjazveniu?

Ak sú poškriabané, škvrny po ovčích kiahňach môžu zanechať trvalé stopy. Je preto veľmi dôležité povzbudiť dieťa, aby odolalo nutkaniu poškriabať sa na svojich léziách. Niekoľko tipov, ako obmedziť riziko jaziev:

  • strihajte a pilníkujte dieťaťu nechty,
  • na noc mu dajte palčiaky (alebo ponožky ako rukavice), aby sa neškriabalo,
  • pravidelne si umývajte ruky
  • vyvarujte sa aj podmienok, ktoré podporujú potenie (teplo zvýrazňuje svrbenie)
  • uprednostňujte sprchu pred kúpeľom
  • používajte dermatologické mydlo a zvážte antiseptický roztok na určité oblasti s rizikom superinfekcie: napríklad na genitálnych léziách
  • dieťa obliekajte do voľného bavlneného oblečenia, aby ste znížili trenie na pokožke

MUDr. Ivana Poradová, MBA

Homeopatickú liečbu ovčích kiahní by sme mohli rozdeliť na tri fázy, v ktorých môžeme použiť rôzne monokomponenty podľa ich priebehu (na základe odbornej literatúry Materia medica homeopatica).

  1. Začiatok ochorenia, ktorý je náhly a sprevádza ho prudké zvýšenie teploty, smäd a pacient sa nepotí je adeptom pre liek ACONITUM NAPELLUS 9 CH, avšak ak je horúčka kolísavá so zvýšeným prekrvením hlavy a výrazným potením, je lepším liekom BELLADONNA 9 CH. Oba v dávke 2 x denne 5 granúl. Pri postupnom nástupe s kontinuálnou horúčkou a výrazným smädom nasadzujeme BRYONIU 9 CH, ak sa súčasne objavuje bolesť uší liek PHOSPHORICUM 9CH a pri výraznej vyčerpanosti, triaške a chýbaní smädu liek GELSEMIUM 9 CH. Znova je dávkovanie 2x denne 5 granúl. Pri ústupe príznakov homeopatické lieky postupne vysadíme.
  2. V rozvinutom štádiu ochorenia sa objavujú malé vezikuly s čírym obsahom, tu je vynikajúcim liekom RHUS TOXICODENDRON 9 CH v dávke 2-3x denne 5 granúl. Jeho nasadenie čím skôr zabráni ich rozvoju a zmieri ich početnosť. Ak sa objavujú vezikuly so zakaleným hnisavým obsahom, pomáha liek MEZEREUM 9 CH, taktiež v dávke 5 granúl 2 – 3x denne.
  3. Fáza hojenia je taktiež veľmi dôležitá. Prevencii tvorby jaziev pomôže ANTIMONIUM TARTARICUM 15 CH nasadením čím skôr v dávke 5 granúl denne a prevencii komplikácií zasa liek VACCINOTOXINUM 15 CH 1x za 14 dní po dobu 1 mesiaca.

Samozrejme nesmieme zabudnúť na lokálne pôsobenie prípravku CICADERMA, ktorý svojím zložením urýchli hojenie erupcií a taktiež zabráni tvorby jaziev zvonka. Nanášame niekoľkokrát denne v jemnej vrstve, pričom kožu nevystavujte slnečnému žiareniu.

* Informácie o homeopatickej liečbe akútnych i chronických ochorení majú len informačný a vzdelávací charakter. V žiadnom prípade nenahrádzajú osobnú konzultáciu v ordinácii praktického lekára/pediatra alebo osobnú konzultáciu v homeopatickej poradni.

* Uvedené homeopatické lieky sú voľno predajné homeopatické lieky bez schválených terapeutických indikácií na vnútorné použitie. O spôsobe použitia sa poraďte so svojim lekárom alebo lekárnikom. Okrem uvedených riedení sa môžu použiť aj iné riedenia, v takom prípade je použitie individuálne a dávkovanie spadá do rúk odborníka – lekára alebo lekárnika.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.