Ako sa dostať po pôrode do formy?

Pôrod je v živote ženy veľmi dôležitou udalosťou, ktorou sa množstvo vecí zmení. Po pôrode sa tiež žena stáva matkou a tak okrem starostlivosti o seba sa musí aj naplno venovať starostlivosti o dieťa. Táto úloha je namáhavá nielen pre matky, ale aj pre otcov.

shutterstock_mum_baby21

Vo väčšine prípadov však práve matky ostávajú so svojimi deťmi na materskej dovolenke a tiež sa dostávajú do pôvodnej formy po pôrode. Ako sa dostať po pôrode do formy?

Pohyb a strava je základ úspechu

Ak chcete, aby ste sa po pôrode čo najskôr dostali do pôvodnej formy, budete sa musieť rozhýbať. Dôležité je predovšetkým, aby ste jedli zdravú stravu a hýbali sa. Spočiatku je aj samotný pohyb trochu problematický, pretože najmenšie detičky nedokážu dlho spať v kočíku. Neskôr si už budete môcť klasickú vaničku vymeniť za športový kočík a vyskúšať aj rýchlochôdzu, či beh s kočíkom.

Základom je sa teda predovšetkým hýbať. Aj keď nebudete mať ideálny spánkový režim a pôjdete z posledného, snažte sa ísť aspoň na krátku prechádzku. Doma môžete využívať nosič a nosiť dieťa aspoň po izbe pri plnení domácich povinností. Ak sa na cvičenie necítite, môžete spáliť nejaké kalórie aj pri upratovaní alebo hre s dieťaťom. Treba byť kreatívny a naučiť sa spájať viacero činností do jednej.

Okrem pohybu je nesmierne dôležitá strava. Tá tvorí väčšinou až viac ako polovicu úspechu. Ideálne je konzumovať potraviny, ktoré sú výživné a dodajú vám energiu. Siahajte po menej sladkých jedlách a doprajte si najmä veľa ovocia a zeleniny. Vyvážená strava s dostatkom všetkých vitamínov a živín vám pomôže nielen sa dostať do formy, ale je vhodná aj pre vaše bábätko.

Pracujte na svojom mentálnom zdraví

Okrem toho, že sa dámy po pôrode snažia dostať do formy, je dôležité pracovať aj na svojom mentálnom zdraví. Vo vašom svete sa totiž všetko obráti hore nohami a vy zrazu nie ste stredobodom vesmíru. Všetko sa točí len okolo toho malého klbka radosti, ktorého voláte synček alebo dcérka. Treba si však vedieť správne zadeliť čas a venovať ho nielen vášmu dieťaťu, ale aj sebe samému.

Porozprávajte sa o tom s partnerom a zvoľte spôsob, pri ktorom obidvaja budete mať čas aj pracovať na sebe. Tiež si vyhraďte čas aj na kvalitný spoločný rodinný život, no základom pre mentálne zdravie je vyčleniť si aj čas pre seba. Nie je to žiadna hanba, keď mamička vie organizovať čas tak, aby si vedela splniť aj svoje aktivity a nevenuje sa celý deň len dieťaťu.

Zdroj obrázka: Kristina Igumnova26 / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.