Príprava na zápis do školy

Aj vaše dieťa sa od septembra chystá do prvej triedy základnej školy? V prípade, že dieťa do 31.8. dovŕši šesť rokov, znamená to, že podľa zákona musí ísť na zápis. Ak chcete, aby vaše dieťa túto neľahkú úlohu zvládlo, určite ho treba čo najlepšie pripraviť. 

kids_shutterstock

Ako to bude prebiehať?

Každá základná škola má na svojej web stránke, alebo na dverách školy vyvesené, v akých dňoch sa bude zápis konať. Zvyčajne zápis prebieha tak, že dieťa zo svojim rodičom príde do základnej školy, kde bude na dieťa čakať pár úloh. Sú to väčšinou úlohy typu spievať, recitovať, počítať, alebo kresliť. 

Aj tento rok to bude pravdepodobne netradičné, čiže bez detí. To ale však neznamená, že sa deti nemajú na nič pripraviť. Na zápis si treba určite pripraviť občiansky preukaz a rodný list dieťaťa. 

Na ktorú školu dieťa prihlásiť?

Dieťa je povinné plniť školskú dochádzku v obvode, kde má trvalý, alebo prechodný pobyt. Zákonný zástupca môže požiadať riaditeľa o výnimku a ak súhlasí, môže byť ideťa zapísané na ktorúkoľvek základnú školu. Základné školy ale uprednostňujú žiakov, pre ktorých sú spádová škola, to znamená, že majú pobyt v danom školskom obvode.

Zákonný zástupca môže dieťa prihlásiť aj na viacero základných škôl. Ak vám už príde doklad o prijatí a viete na ktoré základné školy dieťa neprihlásite, mali by ste to daným školám oznámiť. Termín na oznámenie je do 31.8. 

Čo má dieťa vedieť pred nástupom?

Najvhodnejšie  je, aby dieťa malo radosť z daných aktivít a nebolo do práce nútené. Dieťa treba motivovať rôznymi obrázkami, slovne, alebo rozprávkami. Keď dieťa bude vidieť, že sa mu darí, samé bude chcieť pokračovať v práci. Dôležité je, aby dieťa pred nástupom do školy vedelo:

  • nakresliť ľudskú postavu,
  • vedelo názvy geometrických tvarov,
  • pomenovať farby,
  • vedelo gresliť grafomotorické tvary, ako sú slučky, rôzne čiary, oblúky,
  • prerozprávať dej rozprávky,
  • strihať,
  • narátať do 10,
  • vedieť koľko má rokov a kde býva.

Mnoho detí sa do školy teší. Deti sa veľmi dobre pripravia na školu v predškolskom ročníku materskej školy, ktorý je od 1.9.2021 povinný pre všetky deti, ktoré dovŕšia 6 rokov do 31.8.2021.

Zdroj foto: Shutterstock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.