Deti a ich zlozvyky

Každý zlozvyk, aj zvyk sa vytvára už od ranného detstva. Sú neoddeliteľnou súčasťou každej osobnosti a majú svoj význam. Veľa ľudí sa časom svojich zlozvykov dokáže zbaviť. Chce to ale veľkú dávku trpezlivosti a pevnej vôle. 

chlapec_zlozvyk0321

Ak má dieťa nejaký zlozvyk, zvyčajne sa tak deje najmä preto, lebo sa niečo deje v psychickom rozpoložení dieťaťa. Má dieťa nejaký problém, alebo ničo, čo nevie vyriešiť, môže sa to prejavovať napríklad aj tým, že sa u dieťaťa začne rejavovať nejaký zlozvyk. Deti žiaľ nevedia, že to čo robia je niečo, čo im alebo okoliu škodí a tým pádom sa dobrovoľne svojho zlozvyky nevedia zbaviť. Vtedy prichádza na rad rodič, ktorý musí ustriehnuť, či treba dieťaťu pomôcť, alebo nie.

Ako vznikajú zlozvyky? 

Ak sa v živote človeka deje niečo, čo sám nevie riešiť, alebo sa potrebuje zbaviť napríklad stresu, tak hľadá niečo, čím by svojej psychike uľavil. Čím častejšie určitú vec vykonáva, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa z tejto činnosti stane určitý zvyk, alebo zlozvyk. Deti taktiež prežívajú stres a reagujú na okolité situácie. Príčinou stresu môže byť napríklad:

  • rodinné problémy
  • hádky s kamarátmi
  • nuda
  • stres
  • zdravotný problém
  • nepochopenie
  • sklamanie
  • nedostatok pozornosti

Najčastejší zlozvyk u detí je napríklad cmúľanie prstov, obhrýzanie nechtov, posmrkávanie, alebo sa špáranie v nose, škrípanie zubami, alebo škrabanie sa. 

Ako sa týchto zlozvykov zbaviť? 

Keďže dieťa svoje zlozvyky nevie ovládať, ani si ich uvedomovať, musí zakročiť dospelá osoba.  Dieťa takýmto spôsobom signalizuje, že niečo nie je v poriadku a potrebuje pomôcť. Ak už zlozvyk pretrváva u dieťaťa dlhšie, je možne, že tento zlozvyk má už zafixovaný a jeho odstránenie bude náročnejšie. Nič však nie je stratené.

V prvom rade musí dospelá osoba odpozorovať, kedy a v akých situáciách sa zlozvyk objavuje. Pri starších deťoch je vhodné vysvetliť dieťaťu, ako negatívne zlozvyk na neho vplýva  a aké to môže mať následky. U menších detí je veľmi efektívna pozitívna motivácia.

Určite by ste nemali na dieťa kričať, alebo ho nejak fyzicky potrestať za to, že sa zlozvyku nevie zbaviť. Tiež nie je vhodné dieťa napomenúť, ak sú v okolí iní ľudia.

Ak sa dieťa ja naďalej nevie zbaviť zlozvyku, môžete sa dohodnúť na nejakom tajnom znamení. V prípade, že dieťa zlozvyk začne vykonávať, nenápadným znamením ho upozorníte na to. Jedným z ďalších možných spôsobov je dieťa niečím zamestnať. ˇBuď mu dáte niečo do ruky, alebo mu vymyslíte inú činnosť.

Odnaučiť zlozvyk je veľmi dôležité, nakoľko mnoho detí si svoj zlozvyk nesie so sebou veľmi dlho, čo môže mať za následok vysmievanie rovesníkov, alebo psychické problémy.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.