Čo čaká vaše dieťatko po narodení?

Je veľmi dobré, že si počas tehotenstva mnohé budúce mamičky rozširujú svoje znalosti a zaujímajú sa o všetko, čo ich čaká. Mnoho budúcich mamičiek sa zaujíma aj o to, ako to prebieha v pôrodnici bezprostredne po narodení dieťatka. 

mother_baby_1200x800

Čo sa deje s dieťatkom po narodení? Aké vyšetrenia ho čakajú? Nahliadnuť do zákulisia nemocnice a dozvedieť sa, čo vás čaká bezprostredne po pôrode môžete aj vďaka pôrodnej asistenke Elene Drapáčovej, ktorá sa o svoje vlastné skúsenosti z praxe rada podelí.

bONDING JE DôLEŽITÝ

Prvým a najčastejším želaním rodičiek je túžba mať svoje dieťatko po narodení stále pri sebe. Potvrdzuje to aj pôrodná asistentka Elena Drapáčová „Sú to najčastejšie vety, ktoré od žien počúvam a takéto pocity sú plne opodstatnené a prirodzené. Matka a dieťatko sú 9 mesiacov v tesnej blízkosti, v absolútnom prepojení a nie sú pripravené toto puto prerušiť. Očakávajú a potrebujú vzájomný kontakt, vôňu a teplo dôverne známeho tela. Potrebujú sa navzájom vnímať, cítiť všetkými zmyslami,“ hovorí skúsená pôrodná asistentka. K podpore vzájomného vzťahu dopomáha aj oxytocín – tzv. hormón lásky, ktorý obaja vylučujú. „Všetky tieto podnety spúšťajú tvorbu ich vzájomných hlbokých väzieb. Takémuto spojeniu hovoríme bonding (lepenie) a je veľmi dôležité, aby bol podporovaný všetkými, ktorí rodičku pôrodom sprevádzajú. Akékoľvek vyšetrenie a ošetrenie novorodenca by nemalo byť prekážkou bondingu,“ dodáva Drapáčová.

AKO PREBIEHA prvé ošetrenie novorodenca?

Po bondingu a prestrihnutí pupočnej šnúry si vo väčšine zdravotníckych zariadení neonatológovia vezmú novorodenca do svojho „novorodeneckého kútika“. „V rámci prvého ošetrenia sa hodnotí Apgar skóre, zisťuje sa priechodnosť konečníka, pažeráka, kontrolujú sa všetky životné funkcie. Deti sa nekúpu bezprostredne po pôrode, ale sestrička očistí dieťatko od mazu, krvi a plodovej vody. Označí bábätko menom a priezviskom, rovnaké číslo dostane dieťatko aj maminka. Zhodnotí zrelosť dieťaťa podľa telesných znakov (farba a olupovanie kože, tvar ušnice, zrelosť genitálu, stav nechtov, ochlpenie na tele, ryhovanie nôh). Vyšetrí sa hlávka dieťatka, veľká fontanela, symetria a pohyblivosť krku a pohlavné orgány dieťaťa. Sleduje sa svalové napätie u dieťatka a reflexy,“ popisuje ošetrenia po narodení pôrodná asistentka Elena Drapáčová. Každému novorodencovi sa podáva vitamín K, ako prevencia krvácavej choroby novorodenca. Sestrička zmeria obvod hlavičky, hrudníka, dĺžku a hmotnosť dieťaťa a všetky údaje starostlivo zapíše do jeho zdravotnej dokumentácie.

ČO SA DEJE V PRVÝCH DŇOCH?

Veľmi dôležité je sledovať u novorodenca prvé cikanie a smolku. „Môže sa stať, že smolka aj moč odíde už počas pôrodu alebo hneď po pôrode. Dôležité je, aby dieťatko cikalo a odišla smolka do 24 hodín po pôrode,“ vysvetľuje Drapáčová. Je pomerne bežné, že veľa novorodencov po pôrode zvracia, pretože sa napijú plodovej vody, ale na druhý deň po pôrode by to malo prejsť. Dieťatko je však potrebné sledovať a uložiť do optimálnej polohy mierne na boku.

Každý novorodenec v prvých dňoch po pôrode schudne. „Normálny váhový úbytok je do 10% pôrodnej váhy. Okrem toho sa po 48 hodinách od pôrodu môže ale nemusí objaviť novorodenecká žltačka. Pečeň dieťatka totiž ešte nepracuje naplno a nevie odbúrať žlté krvné farbivo-bilirubín,“ vysvetľuje odborníčka na pôrodnú asistenciu Elena Drapáčová. U niektorých novorodencov bývajú zdurené očné viečka a môže sa objaviť výtok z očí, čo je spôsobené zápalom spojivkového vaku. Príčinou môže byť nie úplne vyvinutý slzný kanálik alebo infekcia získaná z rodidiel matky a vyžaduje to antibiotickú liečbu.

Okrem toho sa počas pobytu v nemocnici robia skríningové testy. Zisťujú sa nimi prípadné vrodené metabolické poruchy, vrodený zákal očí (kongenitálna katarakta) a taktiež sa robí aj sono obličiek, močového mechúra a močových ciest. V neposlednom rade je dôležité vyšetriť aj sluch a bedrové kĺby dieťatka, aby sa lekári aj mamička uistili, či je všetko v poria

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.