Varíme chorým deťom

Žalúdok v období choroby je oslabený ako celý organizmus, preto femme pre vás pripravila zdravé recepty pre choré detičky.

Deti sú najohrozenejšou skupinou na ochorenie, pretože sa často stretávajú v kolektíve, či je to na pieskovisku, kúpalisku, v škôlke alebo v škole. Tam si rôzne vírusové ochorenia „predajú“, napriek tomu, že sa snažíte doma čo najlepšie vlastné ratolesti ochrániť. Prinesú si domov nádchy, bolesti bruška, teploty a zápaly. Na zmiernenie rôznych symptómov pomáha vyvážená a zdravá strava zo zeleniny a ovocia.

Pitný režim
Na zmiernenie nádchy, kašľa sú vhodné zeleninové šťavy, ktoré si pripravíte doma a podávate niekoľko krát denne.


Cibuľová šťava
Potrebujete cibuľu, hroznový cukor. Najemno nakrájate cibuľu, doladíte cukrom a necháte pôsobiť 12 hodín, potom šťavu scedíte a podávate 5 krát denne.
Zeleninová šťava
Potrebujete čerstvú mrkvu, zemiaky, petržlenovú vňať a hroznový cukor. Všetko nastrúhate, petržlenovú vňať nasekáte a osladíte. Všetko rozmixujete, zriedite prevarenou vodou alebo kojeneckou vodou v pomere 1 :1 a podávate po lyžičkách.

Diétne pokrmy
Pri žalúdočných problémoch a tráviaceho traktu sa odporúča diéta ľahšia strava, ktorá tak nezaťažuje.


Mrkvové rizoto s vločkami...
...je vhodné hnačkách.
Potrebujete mrkvu, ryžu a vločky. Mrkvu nahrubo nastrúhajte, zalejte vriacou vodou a vsypte opláchnutú ryžu a ovsené vločky. Všetko varte do mäkka a potom rozmixujte.
Polentový puding...
...sa podáva pri zažívacích problémoch
. Použite polentu (kukuričnú kašu) podľa návodu a rozmiešajte ju s pudingovým práškom a povarte najmenej 2 minúty, ľahko doslaďte hroznovým alebo trstinovým cukrom a dobre rozšľahajte.
Ryžové cestoviny s ovocím (diéta)
Cestoviny uvarte podľa návodu, medzitým olúpte jablko, zbavte jadrovníka, pokrájajte nadrobno a duste v troške vody a nakoniec vsypte nadrobno nakrájaný banán. Nakoniec premiešajte s cestovinami, prípadne zľahka oslaďte prírodným cukrom a podávajte.

Tip:
Želé nielen pri horúčkach. Želé si môžete pripraviť aj ako ľahký, osviežujúci dezert. Potrebujete, bobuľové ovocie čerstvé ako zavárané (čierne ríbezle, egreše...), želatínu, prírodný cukor. Ovocie rozvaríte s cukrom, precedíte a zamiešate želatínou, potom vložíte do misiek a schladíte v chladničke.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.