Deti a knihy

Mnohé z vás poznajú tú skúsenosť, že kniha predstihla kvalitou jej sfilmovanú verziu. Je to tým, že v nás text vyvoláva emócie, predstavy, spomienky...

>> Móda >> Aktuálne >> Deti a knihy

...identifikáciu s hrdinkou, s prostredím dobou a podobne. Preto by sme rady tento pocit dopriali aj naším deťom. Ale ako nato, v tejto dobe, kde TV a počítače konkurujú písanému príbehu. Význam príbehu pre dieťa je o to dôležitejší, že jeho svet skúseností je obmedzený. Jeho príbehy tak ovplyvňujú len osoby s ktorými sa stretáva a žije.

Na druhej strane sú deti, ktoré prirodzene siahnu po knihe a iné ktoré knihy nepriťahujú. Čítanie nie je prirodzenou aktivitou pre deti ako je reč, napriek tomu, že radi počúvajú príbehy a sledujú obrázky v televízii. Potrebu čítania u detí musíte prebudiť. Pri najmenších deťoch a deťoch na prvom stupni základnej školy si nájdite čas a predčítajte im. Nemajte strach, že sa nenaučia čítať. Pri návykoch na čítanie je najdôležitejšia radosť, pozitívny prežitok a sebadôvera v čítaní. Aby ste deti neodradili od čítania zo začiatku, mali by ste porozumieť súčasným trendom a možnostiam dieťaťa. Výber kníh má presne reagovať na konkrétne dieťa a vtedy sa zvýši záujem aj o knihu.
Nie vždy padnú na úrodnú pôdu tituly kníh, ktoré ste mali radi počas vášho detstva. Je to z dôvodu iných reálií, iných súvislostí a podobne. Podobne aj hrúbka kníh zohráva dôležitosť vo výbere pre začiatočníkov, tam sa uprednostňujú kratšie texty.

Každé dieťa je individualista, podobne sa správa aj vo výbere kníh. Niektoré sa zameriavajú na encyklopédie iné na literatúru faktu. Podobne nepodceňujte ani skutočnosť, že čítanie je vhodná činnosť na voľné chvíle, nato sú určené príbehy, ktoré sú oddychové a nemajú žiadne "vyššie" ambície. Rešpektujte to a nevnucujte deťom univerzálny model knihy.
"Musím čítať?" - to je otázka, ktorú nám nie raz položia deti. Ak má dieťa v budúcnosti ambície vyššieho vzdelania, tak odpoveď je kladná. Potrebný je len správny výber knihy, pretože ponuka prevyšuje kvalitu. Ale ako bolo už napísané, pri naštartovaní vášho dieťaťa je dôležité, aby ste ho v začiatkoch neodradili literatúrou, ktorá ho nezaujíma.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.