Bezpečné cestovanie

Po roku 2001 sa nám cestovanie riadne skomplikovalo, koniec roka 2009 nám však priniesol ďalšie návrhy na jeho sprísnenie.
 
Všetci sme ochotní podstúpiť kontrolu, aby sa predišlo nešťastiu.  Avšak do popredia sa dostáva etická otázka, možnosti zneužitia skenerov. Celotelový skener zobrazuje nahé telo v 3D podobe a závisí len od ľudského faktoru, aby snímky neboli zneužité...

Skener dokáže odhaliť u pasažiera kov, plastické výbušniny, chemické látky, predmety z keramiky a plastov na povrchu tela ako aj v jeho útrobách. V Európe sa rozhodli niektoré štáty pristúpiť k tejto kontrole pre cestujúcich, ktorí majú namierené do U.S.A.. V súčasnosti sa celotelový skener nachádza už v Manchestri a plánujú ho nainštalovať na letiskách Heathrow, Rím, Miláno, Amsterdam a Varšava. V ostatných krajinách (Rakúsko, Španielsko...) pristupujú k sprísneniu bezpečnostných mechanizmov.
Ďalším krokom by mala byť sprísnená kontrola  v kompetencii bezpečnostných agentov, ktorí by boli schopní v predstihu vytipovať možné nebezpečenstvo terorizmu, na letiskových parkoviskách a na termináloch.

Existujúce bezpečnostné opatrenia
- Zavedený je bezpečnostný príplatok, ktorý je poistením leteckej spoločnosti proti terorizmu. Jeho výška je rozdielna v rámci EU a je zahrnutý v cene letenky.
- Nové typy pasov sú opatrené o biometrický údaj.
- Na palubu je povolené priniesť tekutiny v nádobách do 100 ml (zakúpené v Duty Free).
- V rámci boja proti terorizmu, platí kontrola prevozu väčšej hotovosti peňazí dnu aj von z EU.
Cestujúci musí podať hlásenie na colnej správe pri sume nad 10 000 € .

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.