Zelený Skopelos

Kto by si nezamiloval Grécko? Malebná krajina, čisté more, príjemní ľudia, dobré jedlo... No nielen vychytené turistické centrá stoja v Grécku za pozornosť!

Uvažujete o dovolenke v Grécku, túžiac po pohode a sladkom ničnerobení? Vyberte sa na Skopelos. Tento kúsok zeme patrí k najpôvabnejším gréckym ostrovom, ponúkajúcim malebnosť ostrovnej architektúry, bohatstvo zelene a ležérnosť rytmu. Inak povedané, na Skopelos sa nechodí za organizovanými zážitkami, historickými a umeleckými pamiatkami, ale za slnením, plávaním, prechádzkami a dlhými večernými posedeniami pod hviezdami pri dobrom jedle a vynikajúcej gréckej káve.

"Technické" záležitosti: Na ostrov Skopelos sa dostanete katamaránom alebo trajektom (cca za hodinu) zo "susediaceho" ostrova Skiathos, ktorý disponuje malým letiskom; a to priamo do centra skopeloského diania - na prístavnú promenádu rovnomenného hlavného mesta (či skôr mestečka) Skopelos.
Po pár krokoch od miesta vylodenia padne každému turistovi do očí stanovište taxíkov, požičovňa áut, lekáreň, celý rad reštaurácií a policajná stanica - oporné body spoločenského života.
K väčšine skopeloských turistov patria stredostavovskí Angličania a vnútrozemskí Gréci; tí ostatní sú tiež hlavne Európania, z každého národa po troške.

Príroda: Pôvabný ostrov Skopelos sa usadil v povedomí Grékov a zahraničných turistov ako "zelený ostrov". Právom. Sýtozelená oáza v skopeloskom prístave, zeleň v záhradách viliek, apartmánových domov či hotelov a intenzívna vôňa borovicových lesov rozosiatych po veľkej časti ostrova vlastne ani nepripúšťajú inú možnosť.
Vzácne čisté Egejské more zasa uchvacuje svojou tyrkysovou a zafírovomodrou krásou, pričom jeho priateľské vlnenie nádherne dopĺňajú šantivé delfíny a milé, zvedavé tulene.
Skopeloské pláže majú viacero podôb: možno si vybrať medzi divokými (bez ľudí, ležadiel a reštaurácií), tichými (s primeraným množstvom ľudí, niekoľkými reštauráciami a obmedzeným počtom ležadiel - Panormos, Limnonaris) a veľkými plážami (s množstvom ľudí, hluku i ležadiel). Niektoré pláže sú pieskové, iné kamenisté. Nežiaducim plážovým bonusom však býva spoločnosť včiel a ôs, takže nie je na škodu nosiť zo sebou repelenty. (Miestne včeličky produkujú známy "skopeloský med"!)

Nabudúce pokračovanie...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.