Umbria

Femme vám ponúka tip na výlet do oblasti Umbrie, ktorú obyvatelia nazvali Sladká a zelená zem svätých, podľa rodákov vyhlásených za svätých.

Umbria
Pre vzhľad krajiny sú typické borovicové lesy, strieborné olivy a vysoké topole. Umbria nehraničí s morom, je však bohatá na vodu dve známe jazerá: štvrté najväčšie talianske, azúrovo modré Trasimenské jazero (Lago Trasimeno, 123,66 km2, 7m hlboké) s tromi ostrovmi a zaujímavými turistickými miestami; ďalej malé, pôvabné jazierko Lago di Piediluco (13 km2) so stredovekou obcou rovnakého mena a pevnosťou z roku 1364.

Historické pamätihodnosti
História tejto oblasti bola ovplyvňovaná jej obyvateľmi – „dobyvateľmi“ Etruskami, Rimanmi a v stredoveku Longobardmi, ktorí založili silné kniežatstvo Spoletské, dnes mesto Spoleto s doteraz zachovanou pevnosťou a románskou bazilikou.
Odporúčame navštíviť hlavné mesto kraja Perugiu, kde je množstvo pamiatok z etruskej doby ( mestské hradby, víťazný oblúk cézara Augusta), stavby gotické ( Palazzo dei Priori, kostol San Pietro) a renesančné stavby ( oratórium San Bernardini s reliéfmi). V Assisi sú významné stavby: dvojposchodová bazilika San Francesco s Giottovými maľbami a veľkolepý kostol Santa Maria degli... a iné.

Vínna réva
Umbria má z najvýhodnejších klimatických a prírodných podmienok na pestovanie vínnej révy zo všetkých oblastí Talianska. Ílovitá zem a pramenité vody sú základom najvyššej kvality hrozna už od antiky. Široká škála v produkcii vín zahŕňa aj niekoľko najkvalitnejších vín uznané medzinárodnými odborníkmi.

Dnes znamenité suché a sladké vína sú z oblasti Orvieto. Výroba vína sa tam datuje od doby Etruskov, ktorí vína uskladňovali vo vápencových jaskyniach.
Moderná produkcia v Torgiano sa špecializuje na výrobu rosé, červené a šumivé vína.
Svetoznáme víno pod značkou "Sagrantino" pochádza z oblasti Montefalco.
Oblasť Perugie, Assisi a Spello je dobrá pre produkciu všetkých typov vína. Najznámejšie sú "Grechetto" a "Novello".

Olivový olej
Produkcia olivového oleja, podobne ako vína je dôležitým ekonomickým zdrojom od Etruských čias. Región Umbria umožňuje s jeho pahorkami, pôdou a vhodnými klimatickými podmienkami najvhodnejšie prostredie pre pestovanie olivových stromov. Olivový olej z oblastí Assisi, Spoleto, Colli Martani, Colli di Trasimeno ...sú extra panenské s lahodnou chuťou.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.