Pneumatiky a úspora paliva

Na spotrebu paliva pri šoférovaní vplýva niekoľko faktorov. Jeden z nich, i keď nie tak výrazný, je správny výber pneumatík.


Pri úspore viac zaváži spôsob jazdenia -  tzv. „ťažká“ noha šoféra.  Pri testovaní časopisu dTest, výsledky potvrdili, že aj keď si kúpite najlepšiu oštítkovanú pneumatiku, rozumným a úsporným  šoférovaním  ušetríte viac. Z ďalších testovaných faktorov vyvrátil všeobecný názor, že podhustené pneumatiky nadmerne zvyšujú spotrebu paliva.  Síce spotreba je vyššia, ale nie až taká ako sa očakávalo.

Bezpečný dojazd  - povinná výbava
Hlavne my ženy máme strach z defektov. Mnohé z nás si zavolajú radšej na pomoc tých zdatnejších, i keď to nesúvisí s našou neschopnosťou, ale ide skôr o fyzicky náročnejšiu prácu.
Povinnou súčasťou výbavy je rezervné koleso, lepiaca sada alebo pneumatiky run flat. Nezabudnite ani na kľúč na matice alebo na skrutky kolies. V prípade , že mate bezpečnostné skrutky potrebujete aj bezpečnostný nadstavec na demontovanie. S takzvanou dojazdovou rezervou jazdite len rýchlosťou, ktorá je vyznačená na bočnici alebo disku a čo najskôr ju vymeňte!

Povinná výbava pri defekte sa netýka  len drahších vozidiel, ktoré majú pneumatiky run flat a autá, ktoré sú vybavené špeciálnou súpravou na bezdemontážnu opravu defektu.
Run flat pneumatiky majú zosilenú bočnú stenu a v prípade straty tlaku bezpečne dojazdíte až do vzdialenosti 200 km pri maximálnej rýchlosti  80 km/h. Tento typ pneumatík  je určený pre vozidlá vybavené elektronickým sledovaním tlaku v pneumatikách.

Na záver
Hlavne z bezpečnostného hľadiska sa ponáhľajte do servisu na výmenu rovnocennej pneumatiky, navyše tým môžete ušetriť na pokute, ktorá sa pohybuje v rozpätí od 60  do 100 eur.




Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.