Alkohol za volantom

V Slovenskej republike neexistuje povolený limit koncentrácie alkoholu v krvi, piť pred jazdou je zakázané!


Koncentráciu alkoholu v krvi používa polícia pri testovaní, koľko ste vypili. Ak má niekto jedno promile, znamená to, že v každom litri krvi daného človeka je rozpustená 1/1000 litra t.j. 1 ml alkoholu.  Zapamätajte si, že v Slovenskej republike je konzumácia alkoholu pred jazdou zakázaná.


ČO OVPLYVŇUJE MNOŽSTVO ALKOHOLU VO VAŠEJ KRVI

Alkohol sa vstrebáva do krvného riečišťa prostredníctvom žalúdočnej steny a čriev počas konzumácie. Krvným riečišťom sa alkohol dostane do mozgu. Strata zábran je niekedy jedným z prvých účinkov. Čím viac alkoholu skonzumujete, tým viac stúpa jeho koncentrácia v krvi. Každopádne presný čas, ktorý telo potrebuje na vstrebanie alkoholu sa líši u každého jednotlivca. Je veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú hladinu koncentrácie alkoholu v krvi. Napríklad ako ste sa najedli, aká je denná doba, v akom ste rozpoložení, stav vášho metabolizmu, stupeň únavy – všetky tieto faktory je potrebné započítať. 


Muži
Ak za štandardnú jednotku berieme 10 g alkoholu, vzrastie u muža koncentrácia alkoholu v krvi zvyčajne o  0,02 na každú štandardnú jednotku. Koncentrácia alkoholu v krvi bude pri mužovi zvyčajne klesať približným tempom jedna štandardná jednotka za hodinu. Konzumácia alkoholických nápojov spolu s jedlom výrazne spomalí vstrebávanie alkoholu. Zaznamenaná koncentrácia alkoholu v krvi teda bude vyššia, ak bude alkoholické nápoje konzumovať na prázdny žalúdok, ale pri plnom žalúdku zaznamenáte koncentráciu alkoholu v krvi dlhšiu dobu.

Ženy
Koncentrácia alkoholu v krvi ženy bude zvyčajne stúpať o 0,02 až 0,03 na každú štandardnú jednotku a bude klesať približne o ¾ štandardnej jednotky za hodinu. Tieto hodnoty sú vyššie ako u mužov, pretože ženy sú obyčajne menšieho vzrastu ako muži a majú viac tukového tkaniva na kilogram telesnej hmotnosti ako muži. Pitie jedného drinku za druhým zvyšuje pôsobenie alkoholu na orgány a tkanivo. Muži majú tiež viac telesných tekutín. Preto sa u žien, ktoré konzumujú rovnaký počet drinkov ako muži, alkohol v telesných tekutinách koncentruje viac. Nakoniec ženy majú vo svojich žalúdkoch a pečeni len polovičné množstvo akohol metabolizujúceho enzýmu – alkoholdehydrogenázy.
 

Šofér, ktorý pil, bude mať za volantom jeden alebo všetky z nasledovných problémov:

- bude podhodnocovať vzdialenosť a rýchlosť áut na ceste

- takmer s istotou bude preceňovať svoje schopnosti

- bude mať ovplyvnené videnie a spomalenú reakčnú dobu
Vzdialenosť,  ktorú auto prejde za túto dobu sa nazýva „reakčná vzdialenosť“. Odhaduje sa, že už jediný pohárik môže zvýšiť reakčnú dobu šoféra o 20 %.

Zdroj: www.pisrozumom.sk


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.