Zmeny v nakupovaní pneumatík

Napísal Goodyear 04. december 2011

Necelý jeden rok zostáva do chvíle, kedy všetky predávané pneumatiky naprieč Európou budú musieť byť označené štítkom znázorňujúcim ich hodnotenie v troch dôležitých oblastiach.


Spoločnosť Goodyear Dunlop poodhaľuje, aká významná práca sa odohráva v zákulisí hodnotenia viac ako 10 000 rôznych typov a rozmerov pneumatík na osobné a nákladné vozidlá podľa novej testovacej metodiky Európskej únie.[1] Vďaka novej európskej legislatíve sa budú spotrebitelia od 1. novembra 2012 stretávať v obchodoch s pneumatikami označenými štandardizovaným štítkom.

Štítok poskytne informácie o troch kľúčových parametroch pneumatiky:
valivom odpore
- priľnavosti na mokre
- hlučnosti.

Od tohto dátumu všetky pneumatiky na osobné autá, ľahké nákladné automobily a nákladné automobily, vyrobené po 1. júli 2012, budú musieť byť predávané jedine s týmito informáciami. Všetky pneumatiky pre osobné automobily a ľahké nákladné automobily tak budú doslova oštítkované a umožnia tak zákazníkom a správcom vozových parkov zamerať sa pri nákupe pneumatík viac na ich výkonnostné parametre.

Každý typ a rozmer pneumatiky bude musieť byť ohodnotený, pričom testovanie a udeľovanie príslušných certifikácií budú uskutočňovať samotní výrobcovia. Vyše 270 skúšobných jazdcov, inžinierov a technikov spoločnosti Goodyear Dunlop sa v súčasnosti venuje zbieraniu dát o viac ako 10 000 rôznych typoch a rozmeroch pneumatík pre osobné a nákladné automobily podľa predpisov schválených Európskou úniou.[2] 

„Tri kritériá uvedené na štítku sú súčasťou päťdesiatich kritérií, ktoré hodnotíme v našom rozsiahlom testovacom programe pri každom novom výrobku. Pripravované značenie pneumatík nám teda nepridáva žiadne nové kritériá pre hodnotenie, ale vyžaduje dodatočnú certifikáciu a klasifikáciu podľa špecifikácií odsúhlasených Európskou úniou,“ vysvetlil Emmanuel Robinet, Head of Goodyear Dunlop´s Tire Evaluation Department.

Jens Völmicke, Goodyear Dunlop Director Corporate Communication EMEA konštatoval: „Doteraz bolo o novom európskom značení pneumatík zverejnených príliš málo informácií. Z tohto dôvodu pripravujeme pre zainteresované osoby a partnerov rad vzdelávacích príručiek, inštruktáží a akcií s cieľom zabezpečiť, aby koncoví zákazníci dostali dostatočné množstvo rád a informácií ohľadom výhod i nástrah nového európskeho značenia pneumatík.
 

[1] Konečný súbor pravidiel stále čaká na konečné schválenie Európskou úniou

[2] Konečný súbor pravidiel stále čaká na konečné schválenie Európskou úniou

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.