Úspora paliva

Ceny za palivo do našich motorových tátošov rastú ako „kysnuté cesto“, preto vám ponúkame niekoľko rád ako usporiť nejakú tú korunu.

1, Najkratšie cesty do 3 km sú zhľadiska spotreby a emisii sú najhoršie, preto si dobre zvážte či je potrebné ísť autom. Zároveň si dobre naplánujte cestu, ak je to možné, aby ste sa nedostali do zápchy.

2, Pravidelná kontrola motora predchádza zbytočnej spotrebe palive. Nekontrolované motory majú vyššiu spotrebu aj o 10%.

3, Kontrola pneumatík aspoň raz týždenne zistí správne nahustenie. Nesprávny tlaku v pneumatikách je nebezpečný pri jazde a správne nahustené pneumatiky znížia opotrebovanie a spotrebu paliva.

4, Dodržujte rýchlosť! Pri rýchlosti 90 km/h je spotreba paliva o 25% nižšia ako pri 110 km/h. Nikdy nejazdite s vypnutím motora kvôli úspore paliva!

5, Zbytočne nemajte zapnutú klimatizáciu lebo ak to nie je nutné nejazdite s otvorenými oknami. Nosiče ak ich nepotrebujete odmontujte, odstráňte nevyhnutnú záťaž.

6, Správajte sa ekologicky, kupujte ekologické palivo a v zápche vypnite motor.v7, Plynový pedál používajte s citom. Palivo ušetríte pri dojazde ku križovatke alebo k zápche zotrvačnosťou a neskáčete priamo z plynu na brzdu.

8, Uprednostňujte cúvanie pri parkovaní.

9, Netankujte plnú nádrž, je to zbytočná záťaž, i keď pri náraste cien možno jedna z možných úspor...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.