Kedy prestať so šoférovaním

Otázka kedy zanechať šoférovanie, nieje príliš častá, ale je dobre vedieť, ktorých prípadov sa to týka, aby nedošlo k ohrozeniu seba aj ostatných. Rozhodnúť sa správne, kedy nieje vhodné šoférovať je veľmi zodpovedná vec.

freepik_sad_female_driver_23

Dôvodov môže byť niekoľko. Buď sú to zdravotné problémy, vek alebo naša "momentálna indispozícia".

1) Zrak
Ak máte problémy so zrakom, pravidelne absolvujte očné prehliadky. Oftalmológ vám vyšetrí zrakovú ostrosť, funkciu očných svalov, zmeria očný tlak, odhadne veľkosť poruchy a skoriguje stav.

2) Problémy so svalmi a kostrou
Dôsledkom týchto problémov (osteoporóza) dochádza k zhoršeniu schopnosti dobre vidieť a sedieť. Pri menších telesných problémoch sa dá sedadlo a zrkadlá nastaviť, aby boli podmienky na šoférovanie vyhovujúce.

3) Závraty a záchvaty
Ľudia, ktorý majú sklon upadnúť do mdlôb by nemali vôbec šoférovať. Pacienti trpiaci záchvatmi a závratmi sú zase povinní užívať lieky, ale tie nesmú ovplyvňovať pozornosť šoféra pri vedení motorového vozidla. V takýchto prípadoch je nevyhnutná konzultácia s ošetrujúcim lekárom.

4) Lieky
Ak užívate nejaké lieky, overte si na pripojených letáčikoch, či je možné šoférovať pod ich vplyvom. Pozor aj na niektoré voľno predajné lieky, ktoré tiež ovplyvňujú schopnosť a kvalitu šoférovania.

5) Poruchy vnímania a vek
Na základe vyšetrenia lekár posúdi, či nejde o mentálne narušenie ovplyvňujúci mozog (demencia, Parkinsonová choroba).

6) Závislosť na drogách a alkohol
Keď máte šoférovať, najbezpečnejšie je vôbec nepiť. Je dokázané, že aj jeden pohárik môže ovplyvniť váš úsudok. Štatistiky dokazujú, že skoro polovica smrteľných dopravných nehôd bola spôsobená pod vplyvom alkoholu. Kvalita šoférovania sa zhoršuje už pri 0,05% obsahu alkoholu v krvi. Ženy dosiahnu vo všeobecnosti túto hodnotu po vypití dvoch drinkov. Ešte nebezpečnejšia je kombinácia liekov a alkoholu a závislosť na drogách.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.