Chystáte sa kúpiť si dieselové auto? Čo by ste mali vedieť o DPF?

Zo všetkých rôznych automobilových súčiastok vám možno filter pevných častíc, označovaný aj ako DPF (z anglického diesel particulate filter), nič nehovorí. Ak teda nemáte modernejší automobil s dieselovým motorom, v ktorých je DPF nutnou súčasťou.

Pravidelná regenerácia je potrebná pre bezproblémové fungovanie 

Ak sa teda zameriame na automobily s DPF, rozhodne nejde len o nejakú „anonymnú“ súčiastku, o ktorej existencii sa dozviete až keď vám pri nejakej poruche povedia v servise, že potrebujete nový filter pevných častíc. DPF sa vám totižto bude v pravidelných intervaloch „pripomínať“.

To z toho dôvodu, že po najazdení niekoľkých stoviek kilometrov je potrebné vykonať regeneráciu filtra pevných častíc, na čo vás upozorní riadiaca jednotka. Regenerácia je potrebná kvôli tomu, že DPF sa používaním zanáša.

A ako spustiť regeneráciu DPF? Po spomínanej výzve riadiacej jednotky je potrebná plynulá jazda v stredných otáčkach v trvaní zhruba 15 minút. Počas nej riadiaca jednotka upraví chod motora tak, aby sa zvýšila teplota výfukových plynov, ktoré následne zachytené čiastočky vo filtri vypália.

shutterstock_dpf

Čo robiť, keď je DPF už úplne zanesený?

Zrejme vám je aj bez priamej skúsenosti s DPF jasné, že podmienky pre absolvovanie jeho regenerácie nie je možné vzhľadom na rôzne situácie v doprave vždy dodržať. Čo sa potom deje s filtrom?

Pri opakovanom nedodržiavaní potreby regenerácie DPF vzniká riziko úplného zanesenia filtra pevných častíc. To máva za následok zníženie výkonnosti motora a v horšom prípade aj jeho zničenie.

Preto je v prípade zanesenia filtra pevných častíc potrebné navštíviť servis a vykonať repas DPF. Rôzne servisy majú na to rôzne metódy, ale najefektívnejšou je použite certifikovaného zariadenia, ktoré funguje na báze kvapaliny a po napojení na filter pevných častíc dokáže vyčistiť až 98% zachytených častíc.

Zdroj obrázka: Autor: Sergey Nemirovsky / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.