Ako si vybrať vhodný pohon pre vašu bránu?

Bývanie v rodinnom dome je v mnohých veciach komfortnejšie ako typické bývanie v byte. Pocítiť to môžete napríklad vždy, keď prídete večer domov a chcete zaparkovať svoje auto. Ak bývate na veľkom sídlisku, často je to priam nadľudský výkon.

shutterstock_280922

Ešte stále otvárate bránu ručne?

Keď bývate v rodinnom dome, máte výhodu, že parkovacie miesto na vašom pozemku vám nikto neobsadí. Len keď musíte neustále otvárať a zatvárať bránu. Avšak aj na túto „daň“ za vlastné parkovacie miesto na pozemku je jednoduché riešenie. Rozmýšľali ste už nad automatizáciou brány?

Automaticky ovládaná brána vďaka diaľkovému ovládaniu posunie komfort pri parkovaní na vašom pozemku na úplne novú úroveň. Na výber je však množstvo pohonov a tak nezaškodí stručne sa pozrieť na to, čím sa pri výbere toho správneho riadiť.

Vyberajte na základe týchto parametrov

V prvom rade je potrebné brať do úvahy typ vašej brány. Od toho sa potom odvíja vhodný pohon brány. Je totižto rozdiel v pohonoch na krídlové, posuvné, prípadne ďalšie typy brán. Vyberať musíte aj podľa prejazdnej šírky, čiže vzdialenosti medzi stĺpmi ohraničujúcimi vjazd na pozemok. Podľa tejto šírky prejazdu sa pohony obvykle rozdeľujú do troch kategórií: do 4,2 m, do 8 m a nad 8 m.

Dôležitým faktorom, ktorý určuje životnosť pohonu vašej brány, je počet otváracích a zatváracích cyklov, ktoré je pohon schopné minimálne zvládnuť. Logika hovorí, že väčší počet cyklov znamená lepší pohon. To áno, ale pri rodinných domoch je frekvencia otvárania nízka a preto je zbytočné kupovať drahé pohony, ktoré budú mať na dané použitie predimenzovanú životnosť.

V prípade krídlových brán sa musíte rozhodnúť aj o počte krídel, ktoré chcete otvárať automaticky. A špeciálny dôraz dávajte aj na silu motora. Ten je potrebný prispôsobiť hmotnosti krídla, ale napríklad aj klimatickým podmienkam. Ak bývate vo veternej oblasti, budete potrebovať silnejší pohon kvôli vyššiemu odporu vetra.

Zdroj obrázka: Autor: NIKCOA / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.