Ako počas jazdy rozpoznať opotrebovanie tlmičov na vašom aute?

Tak ako sa z automobilov stala vec, ktorej vlastníctvo je u nás takpovediac bežnou vecou, stali sa bežnou vecou aj návštevy servisu. Predsa len svoje autá využívame denne a tak je pochopiteľné, že sa časom rôzne súčiastky opotrebujú.

shutterstock_tlmice_22

Tlmiče vplývajú na oveľa viac vecí ako len na komfort

Bez ohľadu na to, či auto beriete len ako spôsob prepravy do práce, či za oddychom, alebo vás šoférovanie skutočne baví, vždy je dobré vedieť odhaliť prípadné problémy s rôznymi autodielmi ešte predtým, ako vám spôsobia výrazné ťažkosti, či dokonca ohrozia bezpečnosť jazdy. A týka sa to aj tlmičov.

Tlmiče totižto neslúžia len na zvyšovanie komfortu jazdy, ale priamo vplývajú aj na jej bezpečnosť. Vplývajú totiž aj na to ako auto brzdí a ako sa správa na ceste v rôznych situáciach. Opotrebovaním tlmičov sa dokonca znižuje aj účinnosť bezpečnostných systémov, akými sú napríklad ABS, či ESP.

Je tu však jeden problém. Nemusíte byť odborníčkou na autá, ale ak si sadnete do auta svojej kamarátky, na ktorom sú opotrebované tlmiče, určite to ihneď spoznáte. Avšak odhaliť opotrebované tlmič na vlastnom aute je ťažšie, keďže sa opotrebúvajú postupne a vy si tak na zmenené správanie auta podvedome zvykáte.

Takto môžete problém s tlmičmi odhaliť skôr ako bude vážny 

Na čo si teda dávať extra pozor, ak chcete včas odhaliť opotrebované tlmiče na vlastnom aute? V prvom rade nastrašte svoje uši. Ak totižto počas jazdy počuť zreteľné praskanie, pričom sa tento zvuk zintenzívňuje pri jazde cez retardéry, môžete si byť istá, že s vašimi tlmičmi nie je niečo v poriadku.

Tak isto si všímajte, ako sa vaše auto správa počas jazdy. Medzi prejavy, ktoré naznačujú problém s tlmičmi, patrí napríklad nebezpečné nakláňanie v ostrých zákrutách a vychyľovanie smerom k vonkajšej strane zákruty. Pozor si dajte aj na neprirodzené chvenie, či vibrácie volantu. A pri zrýchľovaní sa môže opotrebovanie tlmičov prejaviť prešmykovaním kolies.

Zdroj obrázka: Autor: Orlov Alexsandr / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.