Tipy na údržbu auta, ktoré by mala poznať každá žena

Napísal Dominika Blchová, PoctiveSEO.sk 30. jún 2022

Pravidelná údržba auta je dôležitá nielen pre zachovanie jeho hodnoty, ale aj pre zdravé prostredie, v ktorom trávite čas. Udržiavané vozidlo je nielen krajšie, spoľahlivejšie, ale aj omnoho atraktívnejšie pre trh jazdených áut.

1_unsplash_0522

Auto by sa malo čistiť priebežne, dôkladnejšiu údržbu by ste mali vykonať aspoň raz za 2 mesiace.

Základné činnosti pravidelnej údržby sa stávajú stále jednoduchšími a zvládne ich naozaj takmer každý. Stačí si len nájsť chvíľu času. Ako ho teda efektívne vyčistiť?

Ako správne čistiť auto?

2_pexels_pixabay

Vonkajšie čistenie

Dôkladná očista automobilu je dôležitá. Ešte pred tým, ako sa pustíte do čistenia interiéru, je vhodné navštíviť autoumyváreň, aby ste sa počas čistenia nezašpinili a nenanosili zbytočnú špinu naspäť do vyčisteného auta. Návšteva autoumyvárky a zvolenie programu zahŕňajúceho oplach celého auta aj podvozku, by mala byť samozrejmosť.

Aby ste udržali lak v čo najlepšom stave, tak podľa možností neparkujte pod stromami a vyhýbajte sa aj miestam s vysokým znečistením vzduchu, priamym slnečným svetlom a na cestách posypaných soľou. Po očiste odporúčame naniesť vosk, ktorý ošetrí lak auta a zároveň ho ochráni aj do budúcna.

Tip: Chcete si prenajať garáž? Viete na čo si dať pozor?

Čistenie interiéru

3_pixabay_522

Pred samotnou očistou odstráňte všetky odpadky a predmety, ktoré do auta nepatria. Na dôkladné vyčistenie niekedy nestačí iba bežný domáci vysávač, ale je potrebný taký, ktorý si poradí aj s pieskom a zaschnutým blatom. Pred vysávaním odstráňte koberčeky, predné sedačky posuňte dozadu, zamerajte sa aj na palubnú dosku, priehradky, priestor medzi sedačkami a strop.

Tip: K povinnej výbave auta patrí reflexná vesta. Viete čo všetko musí spĺňať?

Čistenie sedačiek

Čalúnené časti najlepšie vyčistíte pomocou tzv. extraktora a použitím špeciálnych čistiacich prostriedkov, ktoré si poradia nielen s usadenou špinou, ale aj mastnými fľakmi.

Ak máte kožené sedačky, po ich čistení je potrebná impregnácia. Aj tu platí zásada nepoužívať bežne dostupné prostriedky, ako je mydlo alebo jar a ani chemické rozpúšťadlá, ktoré môžu kožu poškodiť. Preto vždy používajte špeciálne prípravky šetrné k materiálu a kefky s jemnými štetinami. Povrch naimpregnujte podľa návodu, sedačky impregnujte aspoň 2x do roka.

Čistenie skiel

Pri čistení okien opäť použite špeciálny prípravok, ktorý nezanecháva šmuhy. Mimoriadnu starostlivosť venujte prednému sklu, ktorého čistota je dôležitá preto, aby bolo z auta dobre vidieť.

Pravidelná údržba auta

4_unsplash_0522

Pneumatiky

Výmena pneumatík

Či už ide o kompletné prezutie kolies s diskami alebo iba o výmenu pneumatík, neodporúčame vám ju nechávať na letnú sezónu. V tomto období teploty stúpajú a zimné pneumatiky nie sú na tieto podmienky navrhované. Môže to spôsobiť zlú ovládateľnosť auta a taktiež vyššiu spotrebu paliva. Prezuť auto zo zimných na letné pneumatiky sa odporúča vtedy, ak denné priemerné teploty prekročia 7°C. Dajte si pozor na ranné mrazy, ktoré môžu nastať aj koncom marca a začiatkom apríla. Pokúste sa, čo najlepšie vystihnúť správny moment na prezutie pneumatík. Bezpečnosť je v tomto prípade najdôležitejšia.

Tip: Viete, ako vymeniť koleso na aute?

​​Tlak v pneumatikách

Na kontrolu tlaku v pneumatikách vodiči často zabúdajú. Pritom nesprávny tlak môže výrazne ovplyvniť bezpečnosť vozidla. Tlak v pneumatikách sa odporúča skontrolovať aspoň raz za 14 dní. Na jeho kontrolu vodiči často zabúdajú a pritom nesprávny tlak môže výrazne ovplyvniť bezpečnosť vozidla a mať za následok tieto problémy:

●      Nedostatočná priľnavosť pneumatík

●      Ohrozenie bezpečnosti prevádzky

●      Vyššia spotreba paliva

●      Rýchlejšie opotrebovanie pneumatík

●      Nerovnomerné schádzanie

Podvozok a brzdy

Po výmene pneumatík si skontrolujte aj podvozok vozidla a výfuk. Sú to časti auta, ktoré počas zimných mesiacov trpia najviac. Podvozok je potrebné dôkladne očistiť od posypovej soli, ktorá môže spôsobiť koróziu kovových častí. Ak si pri kontrole nie ste istí, odporúčame vám navštíviť servis a nechať skontrolovať aj geometriu auta, ktorá môže byť po dlhých jazdách zmenená.

Nezabudnite ani na brzdy a kontrolu funkčnosti celej brzdovej sústavy vrátane kotúčov a platničiek. Drobné kamienky z posypovej zmesi sa totiž môžu počas zimy do nich dostať a mechanicky ich poškodiť. Je potrebné ich skontrolovať a vyčistiť.

Stierače

Stierače auta dostávajú poriadne zabrať najmä počas zimy, pretože sa v tomto období využívajú častejšie. Ich výmena nie je výrazne nákladná, a preto by ste ju nemali podceňovať. Silnými mrazmi trpia aj gumičky stieračov, ktoré strácajú pružnosť a stávajú sa prakticky nefunkčnými. Gumičky je najlepšie meniť po zime.

Klimatizácia

5_pixabay_0522

K pravidelnej údržbe vozidla by malo patriť aj čistenie klimatizácie, ktorá je v prípade nedostatočnej starostlivosti zdrojom zápachu. Dôležitá je dôkladná dezinfekcia a vyčistenie klimatizačných filtrov od nečistôt, baktérií a plesní, ktoré by vám mohli spôsobiť zdravotné problémy.

Motor

Motor je takpovediac srdcom celého automobilu, a preto by ste nemali zabúdať pravidelne kontrolovať potrebné prevádzkové kvapaliny ako motorový olej, chladiacu a brzdovú kvapalinu či zmes do ostrekovačov.

Tip: Viete, čo signalizujú kontrolky v aute?

Kontrola a výmena oleja

6_pixabay_0522

K základnej údržbe každého auta patrí pravidelná výmena motorového oleja. U väčšiny starších vozidiel sa odporúča olej meniť každých 15 000 kilometrov. Ak máte dobrý zdvihák, dokážete si ho vymeniť aj samy. Ak nie, nechajte výmenu urobiť v servise. Dôležitý je výber správneho oleja a netreba zabúdať ani na to, že olej nie je len v motore, ale napríklad aj v prevodovke. Pri každej výmene oleja vymeňte aj olejový filter a doprajte autu nový vzduchový filter, ktorý čistí vzduch prúdiaci do motora.

Kontrola akumulátora

Pri bezúdržbových akumulátoroch stačí kontrola napätia len z času na čas. Pri klasických akumulátoroch je dobré ich skontrolovať aspoň 1x ročne, najlepšie pred zimou, pretože v zime sú podmienky na výkon batérie vyššie. Póly akumulátora udržiavajte čisté.

Doplnky alebo čo by vám v aute nemalo chýbať?

7_pixabay_0522

Čisté auto je vašou vizitkou. Môžete si ho zveľadiť aj rôznymi doplnkami do interiéru.

Autokoberce a gumové rohože

Na pohľad obyčajné príslušenstvo, ktoré však plní dôležitú funkciu a chráni podlahu pred zašpinením, prachom a vlhkosťou. Ich údržba je jednoduchá, kvalitné modely sú pevné, nepremokavé a v nepriaznivom počasí sú do auta ideálne. Okrem praktickosti navodia v interiéri auta aj tú správnu cestovateľskú pohodu.

Tip: Nezabudnite ani na tieto praktické doplnky do auta.

Vanička do kufra

Ak v kufri často prevážate nákup alebo batožinu, potrebujete zabrániť tomu, aby sa vám počas cesty obsah kufra nerozhádzal. Ak prenášate niečo tekuté alebo aj niečo nie úplne najčistejšie, potrebujete ochrániť aj poťahovú látku kufra. Je pochopiteľné, že v prudkých zákrutách tomu nie je vždy možné zabrániť. Poťahy kufra ochránite vaničkou do kufra, ktorú si dnes máte možnosť kúpiť takmer v každom obchode s autodoplnkami.

Skladacia prepravka

Okrem vaničiek do kufra môžete zvážiť aj skladacie prepravky, ktoré vám poskytnú priestor na potraviny a tovar, ktorý ste nakúpili. Skladacia prepravka poslúži aj ako ochrana plnej nákupnej tašky a tak budete mať istotu, že jej obsah sa počas jazdy nevysype. Keď skladaciu prepravku nebudete potrebovať, môžete ju jednoducho zložiť a odložiť napríklad pod predné sedadlo.

Súčasťou bezpečnej jazdy nie je len perfektne čisté auto, jeho skvelý technický stav, ale aj uzatvorené poistenie auta. V prípade, že nebudete mať vaše vozidlo poistené, hrozí vám pokuta. Ušetrite si preto zbytočné starosti a vopred sa pripravte.

Čo robiť, keď dostanete defekt?

Defekt je jednou z najčastejších porúch vozidiel. Nikdy neviete, kedy sa prihodí a v niektorých situáciách sa mu jednoducho vyhnúť nedá. Preto je vždy dobré vedieť, ako správne postupovať.

Ak máte auto vybavené rezervným kolesom, odstavte auto na bezpečnom mieste a označte ho výstražným trojuholníkom. Pomocou zdviháku a kľúča na matice auto zdvihnete, odmontujete koleso s defektom a namontujete náhradné.

Ak v aute nemáte rezervné koleso, mali by ste v ňom mať opravnú sadu na defekty. Tá vo všeobecnosti pozostáva zo špeciálnej tlakovej nádoby s lepiacou zmesou. Tú pripojíte k ventilu kolesa a odistíte, do vnútra pneumatiky nastriekate špeciálny prípravok, ktorý dokáže zalepiť dieru. Ak je diera príliš veľká, lepidlom ju nebudete vedieť zaplátať, potom už neostáva nič iné, ako privolať odťahovku a nechať si auto opraviť v najbližšom servise.

Ako predĺžiť životnosť auta?

●      Venujte pozornosť umývaniu

●      Doprajte autu pravidelný servis

●      Stavte na kvalitné komponenty

●      Dbajte na správny jazdný štýl

●      Nevystavujte motor vysokým otáčkam ihneď po naštartovaní.

Tip na záver

Povinné zmluvné poistenie (PZP) musí mať zo zákona uzatvorené každé vozidlo. Myslite však na to, že toto poistenie kryje len škody, ktoré v prípade dopravnej nehody spôsobíte iným vozidlám. Preto sa vám určite vyplatí, ak budete mať uzatvorený aj iný typ poistenia.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.