Ak máte zhrdzavené tieto súčasti auta, vymeňte ich ešte pred STK

Na každom aute sa časom veľa súčastí opotrebuje. A je úplne jedno, akú máte značku. Preč sú doby, keď boli nemecké autá kvalitou niekde inde, ako zvyšok sveta. V súčasnej dobe medzinárodných koncernov a používaných technológii, ktoré sú často rovnaké naprieč značkami, je vo väčšine prípadov výber značky skôr o vkuse.

shutterstock_kotuce1121

Tlmič výfuku môže ovplyvniť aj namerané emisie 

Na aké servisné úkony teda treba aspoň raz za čas myslieť okrem tradičného prezúvania pneumatík, či dopĺňania prevádzkových kvapalín, aby ste sa vyhla problémom počas jazdy, či na technickej a emisnej kontrole? A začnime emisiami. Vplyv na výsledok EK môžu totižto mať aj stredové tlmiče výfukov.

Ich funkciou je tlmiť hluk z motora, keďže väčšina tohto hluku sa dostáva von práve cez výfukové potrubie. Ako všetky súčasti auta a hlavne tie, ku ktorým je prístup zospodu, skôr, či neskôr začne aj stredový tlmič podliehať hrdze. Ak prehrdzavie tak, že na niektorom mieste vznikne aj malinká dierka, môže to ovplyvniť nielen zvuk vášho motora, ale aj namerané hodnoty práve na emisnej kontrole.

Na brzdy sa vám pozrú extra dôkladne 

Asi najdôležitejšou súčasťou každého auta sú brzdy. Minimálne z hľadiska bezpečnosti. Preto je ich dobrá kondícia podmienkou k tomu, aby bolo auto uspôsobené na bezpečnú jazdu. Čo sa brzdového ústrojenstva týka aj tie najkvalitnejšie brzdové kotúče taktiež často podliehajú hrdze.

Pri nich je však častejšie jazdenie výhodou, keďže samotnou prácou a teda trením brzdových kotúčov o brzdové platničky, sa dokážu v určitej miere od hrdze čistiť. A práve vizuálne môžete celkom spoľahlivo odhadnúť aj stav brzdového ústrojenstva na vašom aute.

Ak totiž brzdové kotúče už od pohľadu vyzerajú opotrebovane, je veľká šanca, že technickou kontrolou neprejdú. A ak ste brzdové platničky naposledy dávala meniť pri výmene kotúčov, tak tie už budú dávno „za zenitom“. Ich životnosť je totižto asi trojnásobne menšia ako životnosť kotúčov.

Zdroj obrázka: Autor: NothingIsEverything / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.