Objavte čaro prírodného hodvábu

Hodváb je považovaný už celé veky za jednu z najvzácnejších a najluxusnejších textílií. Prvé zmienky o ňom pochádzajú z Číny, nálezy sú datované minimálne z obdobia 3000 rokov pred n.l., ale je pravdepodobné, že Číňania vedeli spracovávať hodváb už oveľa skôr.

matejovsky_824

Podľa jednej z mnohých legiend objavila hodváb manželka Žltého cisára Hsi-Ling-Shih okolo roku 3000 pred n.l.. Bola tak prvým človekom, ktorý náhodne objavil hodvábne vlákna. Jedného dňa, keď cisárovná popíjala lahodný čaj pod stromom moruše bielej, zámotok jej spadol do šálky a začal sa rozpletať. Cisárovnú zaujala trblietavá niť a zistila, že pochádza zo zámotku motýľa, priadky morušovej, ktorá žije na moruši. A tak začala história hodvábu... Pestovaniu, zberu, výrobe a tkaniu sa pôvodne venovali výlučne ženy.

Pôvodcom je motýľ

Hodváb sa ihneď stal symbolom majetku a postavenia, výsadu nosiť ho mali len členovia cisárskej rodiny. Určité obdobie bol dokonca natoľko hodnotný, že sa stal platidlom a prostriedkom výmeny. Hodvábne vlákno vytvárajú húsenice motýľa priadky morušovej, ktoré sa živia listami morušovníka. Po určitom čase sa zamotávajú a vytvárajú zámotok, tzv. kokón. V súčasnosti sa priadky morušové chovajú len v zajatí, aj keď existujú druhy, ktoré žijú v divočine.

Hodvábne zámotky sa predávajú výrobcom hodvábu, ktorí ich najskôr roztriedia podľa veľkosti, farby a tvaru. Všetky tieto parametre ovplyvňujú kvalitu hodvábu resp. hodvábnej látky. Následne zámotky prechádzajú umývaním a sušením, po ktorom nastáva “rozmotanie” vlákna. Z jedného zámotku je možné odvinúť až 800 m jemného vlákna. Pre ďaľšie spracovanie a tvorbu surového hodvábu je potrebné spojiť 3 vlákna do jedného, pretože pôvodné vlákno zo zámotku je príliš tenké. Zo spradeného vlákna sa tkaním získava hodvábna látka, ktorá sa následne farbí a potláča nádhernými vzormi. Čím je vyššia hustota vtkaných vlákien, tým je textília ťažšia, kvalitnejšia a drahšia.

1_silk_silver_matejovsky

Vlastnosti hodvábu

„Hodváb je cenený pre svoju mimoriadnu jemnosť, lesk a pevnosť. Je tiež hypoalergénny a prirodzene priedušný, čo prispieva k jeho popularite v oblasti módneho a bytového textilu,“ hovorí Martina Matějovská, riaditeľka spoločnosti Matějovský, tradičnej českej značky posteľných obliečok a bytového textilu. Má však aj ďalšie benefity, ktoré z neho robia výnimočnú tkaninu, z ktorej sa vyrába nielen oblečenie, ale napríklad aj posteľná bielizeň.

Spánok v hodvábe

Vďaka svojim unikátnym vlastnostiam sa hodvábne obliečky stali obľúbené pre svoju jemnosť a pozitívne vlastnosti na telo, pleť aj vlasy. „Hodváb má antiseptické účinky, nepodporuje množeniu baktérií a plesní, odpudzuje prach aj roztoče, čo je ideálnou voľbou pre alergikov, astmatikov a pre tých, ktorí trpia akné či majú iné problémy s pokožkou. Má prirodzene termoregulačné vlastnosti - udržuje teplo v chladnom období a chlad v teple. Vďaka svojim obsiahnutým aminokyselinám má anti-agingové vlastnosti, nevysušuje pokožku, pomáha udržiavať hydratáciu, zabraňuje tvorbe vrások a naviac hodvábne obliečky nevpíjajú do seba krémy či séra. Majú tiež pozitívny vplyv na vlasy, ktoré neelektrizujú a nelámu sa,“ vysvetľuje Martina Matějovská. Podľa čínskej medicíny používanie hodvábu zvyšuje životnosť buniek kože a pôsobí pozitívne proti rôznym ochoreniam.

2_silk_gold_matejovsky

Pod fotky popisok – Inšpirácia – Matějovský

 

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.