Poznáte tieto tri techniky potlače na textil?

S potlačou textilu (a iných vecí) sa stretávame všade okolo nás. Aj ak nie priamo s procesom potlače, tak minimálne v podobe už samotných výrobkov. Už len samotných tričiek s potlačou má každý určite hneď niekoľko.

shutterstock_print_textil_22

Techniky, pri ktorých vzniká takáto potlač, sú však rôzne. My sa pozrieme na niektoré obľúbené z nich.

Populárne nažehľovanie a jednoduchá, ale nákladná DTG tlač

Začneme nažehľovaním na textil. Táto technika má nízke vstupné náklady, bohatý výber nažehľovacích fólií a iného spotrebného materiálu. Za plus môžeme považovať aj nenáročnosť samotného nažehľovania a hlavne fakt, že nažehľovanie funguje takmer na akomkoľvek textile. Nedostatkom nažehľovania môže pre niekoho byť fakt, že v prípade zložitých motívov a fotografií je potrebná dodatočná technológia.

Keď už sme hovorili o nenáročnosti tvorby potlače, tak v tomto ohľade sa zrejme nič nevyrovná DTG tlači. Textil, napríklad tričko, vložíte do tlačiarne, ktorá tlač aplikuje priamo naň. Takáto tlač ani nemá príliš veľa obmedzení.

Je tu však jedna, ale zásadná nevýhoda. Ide o najdrahšiu metódu tlače. Na jednej strane sú drahé samotné DTG tlačiarne, ktoré začínajú tesne pod tisícovou hranicou a to hovoríme o úplne najzákladnejších modeloch a aj samotné náklady na tlač patria k najvyšším.

Sublimácia tiež patrí medzi obľúbené a naviac aj dostupné techniky

Prejdime ešte k ďalšej technike, ktorá je podobne ako nažehľovanie veľmi rozšírená. Ide o sublimáciu. Na rozdiel od DTG tlače sú náklady na vybavenie potrebné pre sublimáciu nízke a stále hovoríme o jednoduchej technike. Výhodou oproti nažehľovaniu je, že sublimáciou je možné potlačiť aj iné materiály ako textil a taktiež si jednoducho poradí aj so zložitými motívmi. Ak chcete rodinnú fotografiu napríklad na sublimačnú obliečku na vankúše, žiaden problém.

Nevýhodou sublimácie je, že materiál musí mať póry, do ktorých počas sublimácie farby „vstúpia“, čiže aj spomínané iné materiály musia byť najskôr upravené sublimačnou vrstvou. Preto sa aj sublimácia používa hlavne na textil z umelých vlákien a nie na bavlnený.

Zdroj obrázka: Autor: Djavan Rodriguez / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.