Dreváky slávia comeback

V tých dnešných vás však nohy bolieť nebudú a pomôžu vám aj správne stáť. Či už sú celodrevené alebo majú drevenú len podrážku, dreváky po svete klopkajú po niekoľko tisícročí. V lete sa nosili naboso, v zime na pančuchy a pri veľkých mrazoch sa vystielali slamou.

1_ov_31523

Dreváky slávia veľký boom. Už ich máte vo svojom botníku?

Dreváky boli veľkým módnym hitom v 70. rokoch minulého storočia a teraz sa opäť vrátili na módne výslnie!

Dreváky klopkali už od pradávna

Nie je celkom jasné, kde a kedy vznikli, ale ich história siaha do hlbokej minulosti. Topánky s drevenou podrážkou nosievali už antickí herci, lebo ich na javisku opticky zvyšovali. Predpokladá sa, že ich nosili aj Kelti a Germáni, ale najstaršie zachované dreváky sa našli v Holandsku a pochádzajú až z 13. storočia. V Holandsku majú tieto topánky silnú tradíciu dodnes, ale jedná sa už skôr o turistickú atrakciu.

Dreváky bývali bežnou súčasťou ľudového odevu v mnohých ďalších európskych štátoch. V Poľsku to boli trepy a drewniaky, v Taliansku zoccolo, v Belgicku saboti. Veľmi významná výroba drevákov bola aj na českej Šumave a jej podhorí. Vyrábali sa z tvrdého dreva listnatých stromov, najčastejšie išlo o buky. Neskôr sa využívalo aj drevo smrekové. Veľkú obľubu si získali predovšetkým svojou nízkou cenou a vysokou odolnosťou voči vode, ktorá sa ešte zvyšovala vydymením topánok v komíne. V našich končinách boli najobľúbenejšie dreváky s drevenou podrážkou, na ktorú bol pribitý kus kože ako horný diel cez priehlavok a prsty. Tieto topánky sa vyvážali aj do zahraničia a tešili sa tam veľkej obľube, predovšetkým v Bavorsku.

ove_jar_31523

Dreváky sú univerzálne na nosenie doma aj vonku. Foto: Oveckaren.sk

Dreváky ako módny hit

Dreváky boli buď celo- alebo čiastočne drevené. A pretože išlo predovšetkým o pracovnú obuv, boli hladké a jednoduché. Oproti tomu sviatočné dreváky bývali často rezbársky zdobené pestrými ľudovými a prírodnými motívmi. Dnes ide o módnu obuv, ktorá sa vo vlnách vracia na módne móla. Dreváky boli módnym hitom v sedemdesiatych rokoch, kedy ich mali modelky na nohách na stránkach časopisu Vogue. Aj dnes sa opäť dreváky stávajú stredobodom pozornosti módnych štylistov. Nedávno ich na prehliadkové móla vyniesli modelky svetoznámych značiek ako je Givenchy a Gucci.

3_ov_31523

Vyzerajú ako sandále, ale sú to dreváky. Štýlové a pohodlné, ako všetky z Ovečkárne.

Je to tak: dreváky skrátka vyzerajú šik, či už ich obujete k džínsom alebo džínsovým kraťasom v kombinácii s bielym topom alebo košeľou. Môžete ich tiež nosiť ku krátkym šatám so širokou sukňou, ale aj k tým dlhým. V chladnejšom počasí si dreváky obujte s vysokými vlnenými ponožkami, v lete vám v nich bude príjemne naboso. Pestrú ponuku plnú farieb a kvetinových vzorov ponúka na svojom e-shope Ovečkáreň. Nájdete tam nielen klasické uzavreté varianty pre mužov a ženy, ale aj otvorené, ktoré zvykneme nosievať aj ako domácu obuv.

2_ov_31523

Otvorené dreváky sú ideálne do horúcich dní. Foto: Ovečkáreň

Z kože a jelšového dreva

Dámske a pánske dreváky zakúpite na e-shope ovecakaren.sk v rôznych farebných variáciách.

Dreváky sa vyznačujú hneď niekoľkými výbornými vlastnosťami, ktoré im prepožičali prírodné materiály, ktorými sú jelšové drevo a hovädzia kože. Dlhú životnosť v porovnaní s nízkou cenou zaistí kvalitné spracovanie. Na spodnej časti drevákov je vrúbkovaná podrážka z tvrdej gumy. Tlmí nárazy pri došliapnutí a zároveň zaisťuje protišmykové vlastnosti drevákov. Vrchná časť drevákov je vyrobená z kvalitnej pravej kože. Dreváky udržujú anatomické krivky nohy nedeformujú klenbu. Aj po niekoľkých hodinách nosenia sa v nich budete cítiť dobre a bez bolestí nôh. Dôležité je, že 90 % použitých materiálov je čisto prírodných. Novinkou tohtoročného leta sú dreváky s ochrannou gumou na priehlavku.

4_ov_31523

Dreváky s ochrannou gumou na priehlavku sú v Ovečkárni vo viacerých dizajnoch.

Dreváky z Ovečkárne sú o niečo väčšie než bežné veľkosti obuvi, preto si pred kúpou premerajte chodidlo a porovnajte s našou veľkostnou tabuľkou, ktorú nájdete na stránkach www.oveckaren.sk

5_ov_31523

PREČO NOSIŤ DREVÁKY?

  • Pretože dreváky z Ovečkárne majú pozdĺžne tvarovanú stielku, ktorá dodá vašej klenbe správnu podporu pre zdravú chôdzu.
  • Pretože dreváky uspokoja aj náročné potreby ľudí s vysokým priehlavkom.
  • Pretože tvrdosť a tvar drevákov vás bude pri chôdzi viesť k správnemu držaniu chrbtice.
  • Pretože širšie špice drevákov poskytujú dostatok miesta pre prsty na nohách.
  • Pretože vonkajšia časť kože je lakovaná a dreváky tak neprepustia vodu ani v prípade nečakaného dažďa.
  • Pretože sa s drevákmi nemusíte zdržiavať obúvaním. Stačí do nich vkĺznuť a môžete rovno vyraziť.
  • Pretože sú vyrobené z prírodných materiálov.
  • Pretože sa hodia pre každého. Môžu ich nosiť ženy aj muži.
  • Pretože dreváky sa dajú nosiť k nohaviciam, kraťasom, ale aj k šatám alebo sukniam.
  • Pretože dreváky sa hodia na každú príležitosť. Využijete ich vo vnútri aj vonku: do mesta, v kancelárii, na záhrade, na chalupe, doma.
  • Pretože dreváky sa nosili už v minulých storočiach a ich nosením oživíte známe tradície.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.