Prísady (II.)

Koreniny sú dnes samozrejmou súčasťou prípravy jedál - konzervujú, zvýrazňujú chuť, pomáhajú pri trávení a (!) môžu i detoxikovať.

Ku koreninám s detoxikačnými účinkami patrí:

Ďumbier - je to korenina pochádzajúca z tropických ázijských pralesov, rozšírená po celom svete. V Európe bol ďumbier dobre známy už v 9. storočí a používal sa tak bežne, ako dnes soľ a čierne korenie. Najväčšími producentami ďumbiera sú v súčasnosti Čína a India, ale údajne najkvalitnejší ďumbier pochádza z Jamajky.
Ďumbier má drevitú, prenikavo sladkú vôňu a štipľavú chuť. Používa sa (čerstvý i sušený) pri príprave sladkých a pikantných jedál, a je súčasťou mnohých koreninových zmesí. V Číne sa kombinuje s cesnakom. V starom Grécku sa ďumbier odporúčal ako liek proti jedom a na podporu trávenia. S týmto významom sa používa aj dnes v ázijskom liečiteľstve.
Mletý ďumbier sa v Európe pridáva do chleba, sušienok, koláčov a rôznych cukroviniek. Kandizovaný ďumbier údajne pomáha pri cestovnej horúčke. Ďumbierový olej sa používa na ochutenie vína, piva a žalúdočných likérov, potláčajúc nadúvanie. Ďumbierový čaj (pripravuje sa zaliatím čerstvých alebo sušených podzemkov na 5 minút) je vynikajúci proti bolestiam hlavy. Ďumbierové víno príjemne zohrieva v chladnom počasí.

Kurkuma - sa na Východe celé stáročia používa ako liek. Má korenistú vôňu s pozadím pomarančov a ďumbiera. V ázijských krajinách sa užíva ako tonikum pri poruchách pečene a primiešaním do mastí sa používa na ošetrenie kožných chorôb.V Európe sa mletá kurkuma pridáva do rôznych omáčok a horčicových zmesí. Pri kúpe kurkumy treba vedieť, že farba udáva jej kvalitu: čím je tmavšia, tým je lepšia.

K ďalším detoxikačným koreninám, ktoré sa u nás bežne používajú, patrí sladké drievko, oregano, tymián, rozmarín, bazalka, mäta, šalvia a estragon.

Tip: Ak hľadané koreniny neobjavíte v bežných obchodoch, skúste šťastie v predajniach s čajom a čajovniach.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.