Olivový olej

Kvalitný olivový olej - olej z prvého lisovania, takzvaný panenský - je jedným zo zdrojov dobrého zdravia a dlhého života...

>> Móda >> Aktuálne >> Olivový olej

V antickom Grécku bol olivový olej považovaný za symbol blahobytu. Na Olympijských hrách dostal napríklad víťazný bežec ako hlavnú cenu 2,5 tony najkvalitnejšieho olivového oleja. Olej mal totiž široké využitie - okrem kuchyne sa uplatňoval aj pri starostlivosti o telo, pleť a vlasy (pričom sa miešal s aromatickými bylinkami, kvetmi a korením).

Keďže Grécko, Taliansko a ďalšie oblasti Stredomoria sú známe nízkym počtom srdcovo-cievnych ochorení, dostal sa životný štýl stredomorských Európanov do pozornosti odborníkov. Tí zistili, že na odolnosti voči cievnym a srdcovým ochoreniam sa vo veľkej miere podieľa "stredomorská strava" - ktorú tvoria obilniny, ovocie, zelenina a olivový olej!Podrobným skúmaním sa zistilo, že olivový olej pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, obmedzuje rozvoj artériosklerózy, má pozitívny účinok pri liečbe peptických vredov a zažívacích porúch, jeho antioxidačné zložky chránia mozog udržiavajúc ho v dobrej kondícii aj v staršom veku, pozitívne vplýva na vývoj detských kostí a vďaka vitamínu E provitamínu A sa podiela na ochrane pokožky pred škodlivými slnečnými lúčmi.

Čo sa týka chuti olivového oleja, môže byť rôzna a vplýva na ňu množstvo faktorov: podnebie, pôda , počasie, metódy zberu a, samozrejme, druh olív. Rozdiely v charaktere finálneho výrobku sú preto - tak ako pri víne - neprehliadnuteľné. Pri degustácii môžeme v olivovom oleji cítiť vôňu pokosenej trávy, sena, ovocia, zeleného jablka, citróna alebo chuť mandlí, korenia a podobne. Aj farba olivového oleja ponúka viacero možností - od nevýraznej svetlej cez zlatistú až po tmavozelenú. Farba však nie je indikáciou kvality: zelenší olej má len silnejšiu arómu a plnšiu chuť ("plná zelená farba" sa môže dosiahnuť napríklad i pridaním niekoľkých lístkov olivovníka pri lisovaní olív - farba oleja sa tým stáva výraznejšou a chuť sa mení na jemne horkú).

Z olivových olejov je najkvalitnejší Extra Virgin - tzv. panenský olej. Je výsledkom prvého lisovania za studena, chemicky sa neupravuje a jeho acidita (kyslosť - znak kvality) sa pohybuje pod úrovňou jedného percenta (hodnotové rozpätie je 0,5 % - 3 %). V porovnaní s cenami iných olejov je však olivový olej pomerne drahý. Spôsobuje to (okrem iného) fakt, že olivovníky vyžadujú v priemere 6-8 rokov nepretržitej starostlivosti, kým zarodia prvé olivy.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.