Mandle a ich blahodarné účinky na ľudské zdravie

Mandle sú jedným z najstarších a najvýživnejších druhov orechov konzumovaným po celom svete. Vďaka svojmu bohatému nutričnému profilu a mnohým zdravotným prínosom sú mandľové jadrá často označované za "superpotravinu".

mandle_adobestock

Za tie roky si prešli mnohými formami spracovania a vy ich tak môžete konzumovať v podobe, o ktorej ste možno ani netušili.

Nutričné ​​hodnoty mandlí

Mandle sú bohatým zdrojom zdravých tukov, bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Konkrétne obsahujú:

  • Zdravé tuky: Mono- a polynenasýtené tuky podporujúce zdravie srdca.
  • Bielkoviny: Asi 21 g bielkovín na 100 g mandlí.
  • Vlákninu: Asi 12 g vlákniny na 100 g mandlí podporujúcu trávenie.
  • Vitamíny: Vitamín E, vitamíny skupiny B (B2, B3, B6, folát).
  • Minerály: Horčík, vápnik, železo, zinok, fosfor, mangán.

Blahodarné účinky mandlí na zdravie

  1. Zdravie srdca: Obsiahnuté mononenasýtené tuky pomáhajú znižovať hladinu zlého LDL cholesterolu, a naopak zvyšovať hladinu dobrého HDL cholesterolu. Vďaka tomu môžu mandle prispievať k zníženiu rizika srdcových ochorení.
  2. Regulácia hladiny cukru v krvi: Nízky glykemický index a obsiahnutý horčík napomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi. Pravidelná konzumácia mandlí môže byť prospešná pre diabetikov alebo osoby s rizikom vzniku cukrovky.
  3. Podpora mozgovej činnosti: Koncentrácia riboflavínu a L-karnitínu prispieva k zlepšeniu pamäti a kognitívnych funkcií. Ďalšie antioxidanty potom chránia mozgové bunky pred oxidačným stresom.
  4. Zdravá pokožka a vlasy: Vitamín E a antioxidanty chránia pokožku pred poškodením spôsobeným UV žiarením a znečistením. Pravidelná konzumácia mandlí tak môže prispievať k zdravším a silnejším vlasom.
  5. Podpora trávenia: Vysoký obsah vlákniny v mandľových jadrách podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť predchádzať zápche. Rovnako preventívne podporuje rast prospešných črevných baktérií.
  6. Zdravé kosti: Okrem iného sú významným zdrojom vápnika, horčíka a fosforu potrebných pre zdravie kostí a zubov. Vymenované minerály pomáhajú predchádzať osteoporóze a udržujú silné kosti v tele.

Formy konzumácie mandlí

Mandle je možné ich konzumovať v mnohých rôznych formách. Medzi tie najobľúbenejšie patria:

  1. Surové mandle: Najjednoduchší spôsob konzumácie mandlí. Ideálne so šupkou, ktorá obsahuje mnoho prospešných živín.
  2. Pražené mandle: Plody môžete aj opražiť na sucho alebo s trochou soli či korenia na zlepšenie chuti. Následne ich môžete pridať napríklad do šalátov alebo opäť zjesť samostatne ako pochúťku.
  3. Mandľová múka: Múka z mandlí je ideálna na bezlepkové pečenie. Môžete ju použiť na výrobu koláčov, sušienok alebo palaciniek.
  4. Mandľové mlieko: Obľúbená alternatíva ku kravskému mlieku vhodná pre osoby s intoleranciou na laktózu alebo pre vegánov. Mandľové mlieko je možné použiť do smoothie, kávy alebo ako základ pre rôzne recepty.
  5. Mandľové maslo: Ak ste ho ešte neskúšali, vyskúšajte. Mandľové maslo je výbornou nátierkou, ktoré vás prekvapí jeho skvelou chuťou. Maškrťte ho samotné alebo pridajte do dezertov pri varení či pečení.
  6. Mandľový olej: Mandľový olej sa využíva na varenie aj ako kozmetický prípravok. V kuchyni ho môžete použiť na dochutenie šalátov alebo na vyprážanie.

Zdroj obrázku: puhhha / stock.adobe.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.