Karcinogénne...

...heterocyklické aminy v strave (známe pod skratkou MeIQ) sú zlúčeniny, ktoré sa tvoria pri dlhodobom vystavení mäsa prudkému ohňu.

Americké Národné ústavy zdravia zverejnili v roku 2005 prehľad 246-tich rakovinotvorných látok, 17 z nich sú heterocyklické aminy.

Heterocyklické aminy sa tvoria v mäse jeho dlhodobou úpravou na ohni. Štúdie potvrdzujú, že pomalšie varenie na miernom ohni môže tvorbe heterocyklických amínov predísť. Ďalším možným spôsobom obmedzenia tvorby škodlivín je pridanie malého množstva škrobu do mäsa a marinovanie.

Tip na "zdravšie " grilovanie:
- používajte vhodný gril
- používajte ku grilovaniu kvalitné drevené uhlie
- používajte čerstvé mäso, kožu a mastné kúsky odstráňte
- mäso sa pri grilovaní nesmie dotýkať ohňa!
- pri grilovaní by nemal výpek dopadať na rozžeravené uhlie
- mäso radšej pred úpravou marinujte

Akrylamidy sú priemyselné chemikálie, ktoré sa tiež tvoria v potravinách, pokiaľ sú spracované pri vysokých teplotách (napríklad pri zemiakoch).
Väčšina chemikálii uvedených v zozname rakovinotvorných látok pochádza z priemyselných odpadov, ktoré znečisťujú ovzdušie, vodu pôdu.
Do tela ľudí sa však dostávajú dioxiny a polychlorované bifenily cez potravinový reťazec.

Pozitívna správa je, že na zozname s rakovinotvornými látkami bol stiahnutý sacharín.
Nepredstavuje už pre človeka významné riziko hrozby rakoviny. V roku 1981 bola táto prvá nekalorická náhrada cukru sacharín označená ako možný rakovinový výrobok, na základe pokusov na potkanoch.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.